A járvány következtében drágábbak lettek a webkamerák, de már van alternatíva is

A Canon, a Fujifilm és a Panasonic is tett annak érdekében, hogy mindössze egy USB kábel segítségével webkamerává változtassuk drága fényképezőgépünket.

Az új koronavírus okozta járványhelyzet következtében rengetegen vonultak home office-ba, ami miatt sokan kénytelenek voltak az online térben meetingelni. Bár a munkavégzés helye szempontjából egyre inkább kezd visszatérni az ország a normális kerékvágásba, még mindig hiánycikknek számítanak például a Logitech, streamerek által gyakran választott webkamerái, a C920s és a C922, amelyek viszonylag alacsony árukhoz képest remek képminőséget képesek produkálni – ha pedig mégis kaphatók valahol, akkor is pofátlanul drágán.

Az eredetileg 30 000 forint körül beszerezhető Logitech C922 árának alakulása
Az eredetileg 30 000 forint körül beszerezhető Logitech C922 árának alakulása (forrás: Árukereső) [+]

Bizonyára külföldön is hasonló a helyzet, ugyanis még az itthoni járványhelyzet közepén három gyártó is nagyjából egyszerre prezentálta saját megoldását arra vonatkozóan, hogy már meglévő MILC, DSLR vázunkat vagy kompakt fényképezőgépünket webkameraként tudjuk használni. Talán a három közül a Canon verziója a legjobb, hiszen rengeteg kamerával kompatibilis, a működéshez pedig mindössze a macOS és Windows operációs rendszerre elérhető, egyelőre még béta státuszban lévő EOS Webcam Utility szoftverre (ezt az adott modell terméktámogatási oldaláról tudjuk letölteni), illetve egy USB kábelre van szükségünk.

Az EOS Webcam Utility-vel kompatibilis eszközök listája
Az EOS Webcam Utility-vel kompatibilis eszközök listája (forrás: Canon)

Ahogy az a lenti videóból is kiderül, a módszer pofonegyszerű: miután megadtuk a kamera expozíciós beállításait és csatlakoztattuk azt a számítógéphez, már csak meg kell nyitnunk az általunk használt kommunikációs szoftvert (Zoom, Discord, Skype, stb.) és ki kell választanunk az EOS Webcam Utility-t, mint videobemenet.

A Fujifilm esetében hasonló lesz a feladatunk, ám fontos megjegyezni, hogy a szintén még csak béta státuszú Fujifilm X Tether szoftver kizárólag Windows 10 rendszerre érhető el. A beállítás és a működés nagyon hasonló a Canon módszeréhez (a lépéseket ez az aloldal és az alábbi videó mutatja be), ám a kompatibilitási lista elég rövid, a GFX szériás, középformátumú vázak mellett mindössze néhány X-T sorozatú modell (X-T2, X-T3, X-T4), illetve az X-Pro2 és az X-Pro3 található meg rajta, vagyis az olcsóbb modellek tulajdonosai élete nem változik az új szoftverrel.

A Panasonic már nem tett keresztbe egynél több szalmaszálat az ügy érdekében, mindössze annyit kínálnak, hogy a már eddig is elérhető Lumix Tether szoftverükben eltüntethetővé tették az USB kapcsolaton keresztül csatlakoztatott kameráról (Lumix G9, GH5, GH5S, S1, S1R, S1H) érkező élőképről a vezérlőgombokat. Ezzel ugyan biztosítják, hogy például OBS-en belül felvegyük a Lumix Tether szoftver képét ablakfelvétel módban, amit aztán a VirtualCam plugin segítségével a Windows képes továbbítani a különböző csevegőprogramok felé videobemenetként, de ez a megoldás minden, csak nem felhasználóbarát.

A fenti módszerek mindegyike is több, mint a semmi, azonban közülük szerintünk egyedül a Canon verziója az, ami valóban megoldást jelent a kialakult problémára. Ennek az az oka, hogy kizárólag náluk kompatibilis az új szoftver az olcsóbb modellekkel is, amelyek nagyobb eséllyel fordulnak elő egy átlagos háztartásban, ahol problémát okozhat egy webkamera hiánya például a távoktatásban vagy home office-ban. Persze a másik két gyártó is dicséretet érdemel a gyors reagálásra, azonban valószínűleg aki eddig webkameraként akarta használni a tulajdonát képező felső kategóriás vázat, az eddig is meg tudta oldani egy szükséges hardver (AverMedia vagy egyéb márkájú rögzítőkártya, Elgato Cam Link 4K, stb.) segítségével, amelyek ára elenyésző a váz árához képest. Reméljük, hogy erre ők is rájönnek, és amennyiben ez lehetséges, kiterjesztik a támogatást az alacsonyabb árkategóriákban versenyző modellekre is.

Bélyegkép forrása: The Verge

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés