Új memóriaspecifikációt hozott a JEDEC

A CAMM2 hosszabb távon az SO-DIMM-et is leválthatja.

Az előző év tavaszán írtunk arról, hogy újfajta memóriamodult mutatott be a Dell, amely kiváltaná a sok éve használt SO-DIMM szabványt a vékony dizájnt használó gépek esetében. Erről ráadásul idén kiderült, hogy JEDEC szabvány lesz, most pedig az említett szervezet publikálta a JESD318-as kapcsolódó specifikációt.

A CAMM2 (Compression Attached Memory Module) modulok DDR5, illetve LPDDR5 vagy LPDDR5X szabványú memóriákat használhatnak. Itt rögtön érdemes kiemelni, hogy bár a CAMM2 közös csatolót kínál, a DDR5-ös, illetve az LPDDR5/LPDDR5X memóriát alkalmazó modulok csatlakozókiosztása eltérő, hogy ne lehessen az adott memóriát a nem kompatibilis notebookokba beszerelni.

A CAMM2 kétcsatornás és egycsatornás modulokat is enged, így biztosítva a skálázhatóságot. Magát a csatolót alapesetben kétcsatornás kiépítésre tervezték, így leginkább ilyen modulokat láthatunk majd, de a kisebb teljesítményű notebookplatformok esetében az egycsatornás dizájn is szóba jöhet.

A teljesítmény tekintetében effektív 8,533 GHz-es órajelre is lehetőség van az LPDDR5X szabványú memóriákkal, és egy ilyen, 128 bites buszszélességet kínáló modul akár 128 GB-os kapacitást is biztosíthat. Később ezek az értékek növekedhetnek is.

A JEDEC szerint a CAMM2 modulok a 2024-ben érkező notebookokban kezdhetnek terjedni. Eleinte persze nem várható, hogy teljesen leváltja az új szabvány az SO-DIMM-et, de hosszabb távon ez a cél.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés