A JEDEC nyilvánosságra hozta az LPDDR3 végleges specifikációját

A JEDEC bejelentette, hogy elkészültek az LPDDR3 végleges specifikációi, így az új generációs ultramobil memóriaszabványra épülő első lapkák várhatóan az év végén, vagy a következő év elején megjelenhetnek. Ez értékes lehetőségeket ad a SoC fejlesztések számára, hiszen így az generációs chipek több memória-sávszélességből gazdálkodhatnak.

Az LPDDR2-höz képest az új szabvány jobb energiahatékonyságot biztosít, illetve az effektív órajel 1600 MHz lehet, szemben az aktuálisan elérhető 1066 MHz-cel. Új funkciók is kerültek a fejlesztésbe, melyek között megtalálható a Write-Leveling és a CA Training. Ezek lehetővé teszik a memóriavezérlőnek, hogy kompenzálja a jeltorzulást, ami biztosítja a megfelelő időzítéseket magas buszsebesség mellett. Az 1,2 V-os üzemfeszültséget használó LPDDR3 egyébként alapjaiban az LPDDR2-re épül, ám az újításokkal az előrelépés számottevőnek mondható. Szintén fontos, hogy az új szabvány számos tokozási technikát támogat, így a cégek igényeit maradéktalanul kielégíti.

A gyártók közül a Samsung és az Elpida korábban már mutatott be LPDDR3 szabványú memórialapkát. A 4 gigabites kapacitású, 1600 MHz-es effektív órajelen üzemelő chip természetesen mindkét cég részéről prototípusnak számított, de a korábbi tervek szerint a tömeggyártás az idei év végén kezdődött volna meg. Sajnos az Elpida pénzügyi gondokkal küzd, így valószínű, hogy az útitervüket nem tudják majd tartani. A Samsung számára azonban minden adott az év végi bejelentéssel kapcsolatban. Az elemzők szerint 2013-ban már készülhetnek olyan okostelefonok vagy tabletek, melyek az új LPDDR3 lapkákra építenek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés