Hosszú idő után újra drágulnak a microSD memóriakártyák

Tavaly már többször említettük, hogy nehéz helyzetben van a DRAM szegmens, a csökkenő kereslet és a túltermelés következtében olyan alacsonyra süllyedtek a vételárak (és ezzel együtt a realizálható profit mértéke is), hogy több gyártó is megrogyott. A NAND flash részleg ezzel ellentétben még nem indult meg ilyen szinten a lejtőn, de a közelmúltban itt is veszélyes ereszkedést lehetett megfigyelni. Ezért többen, köztük a Samsung is úgy döntött, hogy megpróbál aktívan beavatkozni a negatív tendencia megfékezése, esetleg megfordítása érdekében.

A problémát elsősorban a globális válság okozza, melynek következtében a kereslet folyamatosan hanyatlóban van. Sokan úgy hitték, hogy a merevlemez krízis majd felpezsdíti a keresletet a memória alapú adattárolók iránt, de tekintve, hogy az SSD-k fajlagos költsége még mindig túl magas a legtöbb felhasználó számára, ezért a várt roham elmaradt. Sőt, nemhogy nem növekedtek, de inkább csökkentek az eladások. Sokan úgy gondolták, hogy majd az Ultrabook őrület bepörgeti a szegmenst a bennük alkalmazott nagyobb SSD-k vagy a HDD-k mellé helyezett kisebb gyorsítótárak nyomán, azonban a masinák magas vételára miatt nem igazán ostromolták a vásárlók a boltokat. Maradva az Ultrabook vonalon, a jövőben várhatók olcsóbb variánsok, de ezekben meg kisebb HDD-k fognak szolgálatot teljesíteni, ezért ettől sem várható a nagy fellendülés.

Ezért például a Samsung úgy döntött, hogy a kisebb disztribútoroknak nem szállítanak többé microSD memóriakártyákat, mert azok a kiélezett árversenyben túlságosan alacsony vételárakat határoznak meg, amely egyre jobban elmélyíti a problémát. Vagyis ez a manőver tekinthető úgy, hogy a gyártók a kereslet hiányában inkább a kínálatot fogják vissza valamelyest, ezzel némi mesterséges árnövekedést generálva.

A legfrissebb jelentések szerint ez a módszer egyelőre sikeresnek bizonyult, mert a kisebb kapacitású kártyák ára máris jelenetős áremelkedést mutat, akár 40-50%-kal is többet kell adni értük, mint a fél éves áresés végén. Az átlagos eladási (nem végfelhasználói) árak tekintetében ez azt jelenti, hogy a 2 GB-os kártyák 1,15 dollárról 1,60 dollárra, míg a 4 GB kapacitásúak 1,35-ről 2 dollárra drágultak. A felhasználók szempontjából szerencsére a 16 GB-os microSD-k ára nem változott az elmúlt hónapokban, továbbra is a 4,70 – 5,40 dolláros tartományban árulják őket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés