Jön az Intel 848P és 865GV chipkészlet

Az Intel a közeljövőben chipset termékpalettáját az aktuális piaci trendekhez igazítja. A DigiTimes értesülése szerint a chipgyártó óriás két új készletet mutat be az árérzékeny szegmens számára.

Az i848P-t korábban i865PL néven ismerhettük, s csalóka elnevezése ellenére az i865 Springdale technológián alapul. Egycsatornás PC3200 memóriavezérlővel, s 800 MHz QPB támogatással rendelkezik. Az i865GV-t a legolcsóbb PC-k alapjának szánja a cég, ugyanis a készlet integrált grafikus magot tartalmaz, ám emellett nem kezel külső AGP interfészt. A támogatott processzoroldali buszfrekvencia azonban már ennél a terméknél is 800 MHz.

A hír szerint az i848P 31 dollárba fog kerülni, ami 1 dollárral olcsóbb az i865P-nél. Ez talán azt is jelenti, hogy ez utóbbitól lassan elbúcsúzhatunk. Az i865GV az alaplapgyártók számára 34 dollárba kerül -- összehasonlításképpen, az i865G-ért 40 dollárt kell az asztalra tenni.

Az a tény, hogy az új alsó kategóriás chipsetek is 800 MHz-es QPB-t támogatnak, azt jelzi, hogy az Intel mielőbb át akarja terelni a felhasználókat az új processzorokra. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, hogy vajon az új alaplapok az ennek legjobban megfelelő PC3200 memóriát fogják igényelni, vagy lassabb társaikkal is eldöcögnek? Amennyiben csak a PC3200 memóriák lesznek elfogadottak, az komoly hatással lehet a memóriapiacra is.

Az új chipsetekre alapuló termékek legkorábban jövő hónapban jelenhetnek meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés