Jön az új Athlon XP, 200 MHz-es rendszerbusszal?

Az új CPU minden valószínűség szerint a Barton-magra épül majd, a másodszintű gyorsítótár mérete megegyezik majd a Barton-magos processzorokéval (512 KB). Információk szerint a legnagyobb alaplap-gyártók, mint az ASUS és az MSI, már tervezik a megfelelő termékeket, míg a chipset-gyártók (VIA és a SiS) áprilisra ígérik az új CPU-kat támogató chipsetek elkészítését. A VIA-tól kiszivárgott ugyanakkor, hogy a KT400A, amelyet jelenleg gyártanak, csupán a 166 MHz-es FSB-t támogatja. A kérdés ezek után jogosnak tűnik, vajon a VIA módosítja-e a KT400A-t a 200 MHz-es FSB támogatása érdekében, vagy egy teljesen új chipsetet tervez.

Bár az AMD már májusban bemutatja az új processzort, az első példányok csupán hetek, vagy hónapok múlva lesznek elérhetőek, de az is lehet, hogy csak a harmadik negyedévben kerülnek kereskedelmi forgalomba. A Hammer pedig nem sokkal később, ezekután jelenik majd meg. Utóbbi az FSB 200-as chipsetek és alaplapok "életterét" ugyanakkor bizonyos értelemben beszűkítené, amit a gyártók érthetően el akarnak kerülni.
A kérdés tehát adott: vagy átdolgozza a KT400A chipsetet a VIA, vagy kifejleszt egy teljesen új terméket.

Jan Gütter, az AMD szóvivője ugyanakkor elismerte, hogy a cég dolgozik az FSB emelésén, ám hogy az új 200 MHz FSB-s CPU-t mikorra készítik el és mikor mutatják be, még az is kérdéses. Jan Gütter természetesnek tartja, hogy beszélnek alaplap- és chipset-gyártókkal, ám arra a felvetésre, hogy az új processzorokkal akarja-e a vállalat az Athlon 64 megjelenéséig a hátralévő időt kitölteni, a szóvivő nem válaszolt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés