Júniustól a Chartered is szállít AMD processzorokat

A Chartered Semiconductor Fab7 jelzésű szingapúri chipgyárában 300 mm-es szilíciumszeleteket dolgoznak fel az IBM és az AMD által közösen kifejlesztett SOI gyártástechnológiával, 90 nm-es és nagyobb csíkszélességgel. Az AMD mérnökei a tavalyi évben telepítették automatizált precíziós gyártásirányítási (APM) rendszerüket – a megállapodás egyúttal arra is lehetőséget adott, hogy a processzorgyártó lekösse a Chartered kapacitásának egy részét.

Jelenleg a Fab7 egyik legfontosabb, a bevételek nagyjából harmadát adó terméke a Microsoft XBox 360 játékkonzol processzora, melyet közvetlenül az IBM-mel együttműködve készítenek. Az Xbox 360-ba szánt chipek szállítása a tavalyi utolsó negyedévhez képest valamelyest csökkent, amit elemzők a kezdeti eufória után a konzol iránti kereslet visszaesésére vezetnek vissza. Az üzem termelését ezzel együtt tovább növelik, a márciusi 12 ezer feldolgozott szilíciumostya helyett az év közepére havi 15 ezer, év végére pedig havi 18 ezer ostyát terveznek – egy év alatt körülbelül megduplázva a kapacitást. (Itt egészen pontosan nem már elkészült ostyákról van szó, hanem olyanokról, melyek beléptek a hosszabb feldolgozási folyamatba.)

Ennek egyik fő oka, hogy ez év júniusától megkezdik a processzorok készítését az AMD számára is, kezdetben havi 2000 ostya mennyiségben. A Bear Sterns befektetési tanácsadó márciusi tanulmánya szerint a szingapúriak jól teljesítették a technológia implementálásának feladatát: a kihozatali arányok állítólag elérik, sőt meg is haladják az AMD saját üzemeiben elért eredményeket (igaz, az összehasonlítás alapjául szolgáló mintákról nem szólnak).

A bérgyártás beindulásával az AMD számára további tartalékok állnak majd rendelkezésre, melyek a tömegtermelésbe az első félévben bekapcsolódó drezdai Fab 36-tal együtt várhatóan elegendőek lesznek az AMD64 (Sempron, Athlon 64 és Opteron) processzorok rendeléseinek teljesítéséhez. A Fab 36-ban kezdetben havi 13 ezer darab 300 mm-es ostyát fognak feldolgozni, előbb 90 nm-es, majd pedig 65 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiát alkalmazva.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés