Hirdetés

Kémfotó került elő az új generációs Radeonról

A Computex egy eldugott sarkában készült egy kémfotó az ősszel érkező új Radeonról, mely valószínűleg a dobozos HD 8000 sorozat első képviselője lesz. Ha minden igaz, akkor a 4Chanen kiszivárogtatott, de azóta már törölt kép az AMD Radeon HD 8970-et ábrázolja, amit a hűtőrendszer is alátámaszt, ugyanis a vállalat pont a Computexen jelezte, hogy a jövőben a Radeon HD 7990 hűtőjét fejlesztik tovább. Ez jó hír, mivel ezzel a megoldással abszolút nincs gond, rendkívül csendesen elbánik két Tahiti cGPU-val, ráadásul a melegedés is igen jó szinten marad.


(forrás: 4Chan)

Persze a fenti képen látható, hogy a három ventillátorból kettő maradt, de a borda szép nagy, így valószínűleg ez is elég egyetlen grafikus processzorhoz. Ami látszik, hogy a dizájn és a kialakítás abszolút a Radeon HD 7990-et másolja. A hírek szerint az alapokat a Curacao cGPU adja. Korábban már említettük, hogy az Aruba mellett ez az egyik kódnév, amiről nagyon sokat hallottunk a gyártói forrásokon keresztül. A többi adatot egyelőre homály fedi, de információink szerint két extra tömbbel egészül ki a Tahiti cGPU, így várhatóan plusz nyolc CU, azaz összesen 2560 shader részelem lesz az új fejlesztésben. A 384 bites memóriabusz megmarad, de a ROP blokkok száma elvileg 50%-kal nő, így pedig 48 blending egységet kaphatunk. A setup motor ehhez igazodva már kettőnél több részből áll majd. Három, vagy hat futószalag beépítése várható.

A dobozos VGA-k piacára szánt Radeon HD 8000-es termékskála minden bizonnyal a Curacao cGPU-val kezd, és azt követi majd az Aruba, ami lényegében megfizethető áron kínál magas teljesítményt. A középkategória abból a szempontból nem frissül, hogy a Bonaire kódnevű fejlesztés már most elérhető a Radeon HD 7790-ben, így itt tulajdonképpen csak más órajelekre lehet számítani. Ami fontos, hogy a régi fejlesztésekkel dolgozó olcsó VGA-k piaca is teljesen megújul. A 70 és 100 dollár közötti kategóriába az Oland érkezik, míg az abszolút belépőszintet a Hainan támadja majd. A dobozos termékek piacán mindkét lapka új, de a mobil és az OEM megoldásokat figyelembe véve már ma is létező és rendelhető GPU-król van szó. Az abszolút csúcsmodell majd később érkezhet és minden bizonnyal két Curacao lesz rajta.

A startról továbbra is csak annyit hallani, hogy ősszel esedékes. A gyártóktól megtudtuk, hogy az AMD mindenképp a Battlefield 4 megjelenését szeretné meglovagolni. Információink szerint rengeteg segítséget kap a DICE, hogy a játék olyan DirectX kiterjesztéseket is használjon, amelyek csak GCN architektúrára épülő grafikus vezérlővel működnek. Szerencsére a beállítható grafika minőségében senkit sem ér hátrány, így minden effekt elérhető egy minimum DirectX 11-es hardveren, de a sebesség szempontjából a DirectX 11.1 megléte, illetve az extra kiterjesztések használata számítani fog.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés