Hirdetés

Kész a DTX formaszabvány

Az AMD tegnap sajtóközleményben jelentette be, hogy elkészült a kisméretű (Small Form Factor – SFF) számítógépek belső felépítését meghatározó DTX formaszabvánnyal. Az új szabvány leginkább az Intel által megalkotott microATX-hez és a VIA fejlesztőműhelyéből származó mini-ITX-hez hasonló paraméterekkel, tulajdonságokkal bír, létrehozásának egyik legfőbb oka pedig az AMD elképzelései szerint a gyártók költségeinek a lefaragása.


A CES-en bemutatott DTX-es alaplap-prototípus
Forrás: DailyTech

Egy DTX rendszerű alaplap a szabvány szerint 243,8 x 203,2 milliméteres lehet (ez valamivel kisebb, mint egy microATX formátumú áramköri lap), az igazán apró számítógépekbe passzoló mini-DTX lap pedig 170,18 x 203,2 milliméteres, azaz valamivel nagyobb, mint a mini-ITX formátumú társai. A szabvány a méreteken túl meghatározza a rögzítési furatok, valamint az I/O portok és a bővítősínek elhelyezkedését, továbbá a táplálást is. Egy DTX alaplapon ennek megfelelően két bővítősínt lehetne elhelyezni, ezek típusát (PCI, PCI Express) azonban teljes mértékben a gyártók határozhatnák meg. A DTX alaplapokat hagyományos 24 tűs, illetve 4 tűs kiegészítő tápcsatlakozó látja el árammal.

A szokatlanul gyors fejlesztési ütemben elkészült DTX formaszabvány (először januárban hallhatott a közönség az új rendszer fejlesztéséről, egy hónapra rá pedig már kész volt a végleges változat) az AMD elképzelései szerint az egyszerűbb és olcsóbb gyártás által hamar közkedveltté válhat az SFF PC-ket gyártó cégek körében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés