Hirdetés

Két új Radeon érkezik az év első felében?

Pár napja írtunk a Radeon HD 7790 érkezéséről, amit egyre több gyártó erősít meg a CeBIT-ről – persze nem hivatalos formában. A hírek szerint a termék áprilisban lesz elérhető, és a korábbi adatoknak megfelelően egy teljesen új lapkát használ, ami a Bonaire kódnevet viseli. Szerencsére a különböző rendezvényeken igen sok dolgot meg lehet tudni a színfalak mögül, így kiderült, hogy a termék a Radeon HD 7770 GHz Edition és a HD 7850 közé érkezik. Egészen pontosan az 1 GB-os Radeon HD 7850-et váltja le, de ez aligha okoz meglepetést. A lapka belső paraméterei azonban már érdekesek lehetnek. Az architektúrát tekintve az aktuális GCN tekint vissza, és teszi ezt 768 shader részelemmel megspékelve, ismeretlen magórajelen. A memóriabusz 128 bites lesz, amihez 2 GB-os GDDR5 szabványú fedélzeti tár tartozik, az effektív órajel pedig 4,8 GHz körül alakulhat. Az egyetlen kérdés a ROP blokkok száma, mivel a GCN architektúrája ebből a szempontból nagyon flexibilis, így a 128 bites interfész ellenére lehet szó 24 blending egységről is.

Érdekes adat, hogy az AMD hivatalosan is tervezi a Radeon HD 7990-es VGA bemutatását, mely a Malta kódnevet viseli. Ez a termék korábban New Zealand néven volt ismert, de ez elvileg a partnerek egyéni megoldásait takarta. A pletykák szerint a hivatalos modell két Tahiti kódnevű cGPU-t kap, ám nem az aktuális verziót, hanem egy új steppingre épülőt, ami energiahatékonyabban működik. Ez 1050 MHz-es alapórajelet is kaphat és 1150 MHz lehet a PowerTune Boost. Ennek a teljesítménynek persze el fogják kérni az árát. A hivatalos Radeon HD 7990 megjelenéséről egyelőre nincs konkrét adat, de az év első feléről vannak pletykák.

Titkos projekt is készül

A CeBIT-en a gyártók egy bizonyos Project Phoenixről is beszélnek, amiről egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan micsoda, de biztos nem hardver lesz, hanem szoftver. Egyelőre annyi adat van róla, hogy az AMD, az Illfonic és a Crytek közös fejlesztése, továbbá a CryEngine 3 egy új oldalát mutatja majd be. Március végén elvileg minden kiderül. A lentebb látható kép a programból származik, de csak egy előzetesnek tekinthető, még nem tükrözi a végleges állapotot.


Project Phoenix [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés