Kétprocesszoros MSI alaplap ATX méretben

Az MSI az NVIDIA nForce Professional 2200 chipsetje köré épülő alaplapot dobott piacra, amely két Socket 940-es Opteron processzort képes fogadni, ám a munkaállomásokba szánt lapok többségétől eltérően az ATX formátumhoz igazodik: 30,4 x 25,4 cm a kiterjedése.

Az erős rendszerek bázisaként szolgáló K8N Master2-FAR lapon egy 32 bites PCI aljzat, egy PCI Express x4, valamint két PCI Express x16 foglalat található. Az utóbbiak közül egy grafikus kártya használatakor csak az egyikben él ténylegesen 16 PCIe-vezeték, a másik PCIe x1 aljzatként működik, míg két videokártya alkalmazásakor, SLI üzemmódban kétszer 8 a PCIe-sávok kiosztása.

Minthogy a alaplap méretének csökkentése miatt a rendelkezésre álló hat memóriafoglalat igen szorosan simul egymás mellé, a gyártó több modul alkalmazása esetén a mellékelt RAM-hűtőventilátor üzembe helyezését írja elő. Az ECC-s, regiszteres, legfeljebb DDR400 sebességű modulok összkapacitása 12 GB-ig terjedhet; a legfontosabb jellemző azonban, hogy a rendszermemóriához csak az egyik CPU férhet hozzá közvetlenül, a másik csupán rajta keresztül éri el azt.

Meghajtók csatlakoztatásához két Ultra-ATA133 csatorna és négy Serial ATA II port áll rendelkezésre, melyek JBOD, RAID 0, 1 és 0+1 merevlemeztömbök létrehozását támogatják. A hangért a Realtek nyolccsatornás ALC850 kodekje felel, melyhez az analóg csatlakozókon kívül optikai és koaxiális SPDIF-kimenet is jár. A lapról nem hiányoznak az USB 2.0 és Firewire interfészek sem, Gigabit Ethernet portból pedig kettő is van. ATX méret ide vagy oda, a lap EPS rendszerű táplálást igényel. A K8N Master2-FAR javasolt ára 289 euró, amely két processzorhűtőt is magában foglal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés