Kevés 55 nm-es GPU-t készít a TSMC

A TSMC 55 nm-es gyártósorán készülő grafikus processzorok lassan elkezdik énekelni a hattyúdalukat, ugyanis az AMD és az NVIDIA jelentősen csökkentette az előbbi eljárással gyártott lapkákra a rendeléseket. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a karácsonyi szezonban a 40 nm-es technológiával termelt chipek fognak előretörni, így a jelenlegi paletta versenyzői többnyire hiánycikkek lesznek.

Az AMD oldalán ez elsősorban a Radeon HD 4800 szériás termékeket fogja érinteni. Erre egyébként amúgy is lehetet számítani, hiszen heteken belül megérkezik a Radeon HD 5700 sorozat, ami már DirectX 11-es támogatást kínál az öregedő modellek árszintjén, ráadásul olcsóbban is gyártható, ami a vörösök szempontjából igencsak sokat nyom a latban. A kínai Commercial Times információi szerint a kereskedők a hiány hatására kisebb áremelkedéssel is számolnak, ami tompíthatja majd a termékek iránti keresletet.

A közkedvelt HD 4800 széria gyakorlatilag már nem fog újra szárnyra kapni, ugyanis a már legyártott lapkák eladása után teljesen eltűnik a piacról. Ezzel ellentétben a Radeon HD 4600 sorozat még a jövő év első felében is elérhető lesz. Ez annak köszönhető, hogy az 55 nm-es TSMC gyártósorokon az AMD többnyire az RV730 kódnevű lapkát termeli. Ettől függetlenül az újgenerációs Evergreen termékek ezen a fronton is előtérbe kerülnek majd.

Az NVIDIA főleg a GT200 lapkák hiányát prognosztizálja. A csúcskategóriás GeForce GTX 295 nevű termék gyártása már be is fejeződött, és a GeForce GTX 285-tel sem szeretnének már foglalkozni a partnerek. Éppen ezért a GeForce GTX 260 és 275 jelzésű modellek esetében nem fog érződni annyira a gyártás visszafogása. A zöldek az asztali piac alsóbb kategóriáiban teljesen átállnak a 40 nm-es GT216 és GT218 chipek forgalmazására, továbbá ez a duó novemberben egy harmadik GT215 kódnevű versenyzővel is kiegészül. Utóbbi majd a GeForce 9600 GT-t fogja váltani. Fontos megjegyezni, hogy a cég új videokártyái már támogatják a DirectX 10.1-es grafikus API-t, így az NVIDIA lassan kezdi ledolgozni a technológiai hátrányát. A középkategóriában a GeForce GTS 250 tartja majd a frontot, mely a lassan két éves G92 lapkára épül. A vállalat mindenképp szeretné az eladásokat ebbe a rétegbe összpontosítani, ami elsősorban stratégiai döntés lehet, ugyanis a GT200 chipre épülő termékek eladása a középes árszinteken csak veszteséggel kivitelezhető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés