Kiszivárgott Catalyst árulkodik az érkező AMD termékekről

Az AMD elkészítette az első Windows 8.1-hez szánt driverét, de ezt a cég csak belső használatra szánja, hiszen a partnereknek tesztelni kell a termékeket a Microsoft új operációs rendszerével. A meghajtó persze kiszivárgott, így az alábbi oldalról le is tölthető, de meg kell jegyeznünk, hogy az AMD nagyon nem ajánlja a használatát, mivel alig tesztelték, így semmi garanciát nem tudnak vállalni a megfelelő működésre. Ez tulajdonképpen érhető is, így mindenki csak saját felelősségre telepítse.

Ami ebben a driverben igazán érdekes, hogy számos új kódnevet tartalmaz az érkező termékekre vonatkozóan. Többek között feltűnik benne a Kaveri APU, aminek az IGP-je a Spectre kódnevet kapta meg, de lesz egy Spooky variánsa is, utóbbi viszont csak az asztali piacra készül. A gyártóktól szerzett információink szerint a Spooky verzió abban különbözik majd a nagyobb testvérétől, hogy a ROP blokkok felét letiltja a cég, illetve az 512 darab shader részelemből csak kevés lesz aktív. A Spooky tehát lényegében a Spectre alacsony teljesítményű opciója.

Feltűnt egy Mullins kódnevű megoldás is. Erről keveset tudni, de annyi biztos, hogy egy APU integrált grafikus vezérlője lesz. Méghozzá valószínűleg a Kabini és Temash SoC utódjáé, vagy a régóta pletykált ARM-os megoldásé, az AMD ugyanis szeretne részesedést az Android piacából, és ezt semmiképp sem x86-os rendszerchippel képzelik el. Utóbbi egy alapvető stratégiai váltás, de tulajdonképpen érthető, mivel az ingyenesen letölthető, natívan futtatható alkalmazások jó részének nincsen x86-os portja, az emuláció pedig lassú.

A GPU-k szempontjából feltűnt a Hawaii, a Vesuvius és a Tonga kódnév. Ezeknek utánakérdeztünk, és érdekes dolgokat tudtunk meg. Az AMD nagyon megkeverte a kártyákat, mivel gyakorlatilag nehéz követni, hogy melyik lapka milyen generációnak lesz a része. A Sea Islands esetében a Bonaire, az Oland és a Hainan biztos, hiszen már kapható termékek. A Hainan még nem, de a Sun kódnevű mobil verzió szállítása már folyamatban van. A korábbi útitervekben a Tiran szerepelt még, majd ezt váltotta a Curacao és az Aruba. Utóbbi két lapka úgy néz ki szintén nem készül el, de helyettük érkezik a Tonga, illetve a Volcanic Islands sorozat része lesz a Hawaii. Utóbbihoz kapcsolódik a Vesuvius név, ami nem sziget, hanem egy hegy, de itt valószínű, hogy a Volcanic Islands generáció mobil opciói vulkánoktól öröklik majd a kódneveket.

A Volcanic Islands sorozat egyébként egy korábbi útiterven a 2014-es esztendő elejére volt ígérve. Valószínű, hogy az AMD a Sea Islands generációt részben kihagyta, így a tervezett lapkák csak egy része jelent, vagy jelenik még meg, a keletkező űrt pedig a Volcanic Islands sorozat megoldásai töltik majd be, melyek az eredeti ütemtervhez képest így picivel hamarabb érkeznek.

A driverben feltűnt még egy Venus MCM kódnevű fejlesztés is, ami lényegében nem más, mint a beágyazott piacra szánt Radeonok új verziója, mely leváltja az AMD Radeon E6760-at. A Venus egyébként lényegében megegyezik a Cape Verde kódnevű lapkával.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés