Kívül SCSI, belül IDE: Medéa RAID egységek

Ezen a héten kivételesen nem tuti hazai vételt mutatunk be, és nem is izgalmas trendeket boncolgatunk, hanem inkább egy meglehetősen okos termékcsaládra irányítjuk a figyelmet, mégpedig a Medéa cég kimondottan digitális médiafeldolgozáshoz fejlesztett háttértárjairól szólunk pár szót.

Valószínűleg keveseknek van rögvest szükségük digitális video vagy audio szerkesztéshez profi háttértár megoldásra, azonban a Medéa termékek furfangos kialakítása megérdemli a figyelmet, és végülis akinek kell és nem ismeri, az komoly pénzt takaríthat meg alkalmazásukkal.


A klasszikus VideoRaid SCSI. Forrás: www.medea.com

Mit is kíván a digitális médiafeldolgozó a háttértárától? Hatalmas kapacitást és stabil adatátviteli sebességet. Ezt jellemzően RAID rendszerekkel lehet elérni, ráadásul komolyabb szinten csak SCSI meghajtók és vezérlők jöhetnek szóba. Itt rögtön látjuk is, ez nem lesz olcsó mulatság. Ráadásul még mindig nem tökéletes a helyzet, ugyanis a rendszert a legszűkebb keresztmetszetre kell tervezni, ami a stabil átviteli sebességnél jelentkezik: a merevlemezek állandó fordulatszám mellett a korongjaikat kívülről befelé írják, így az írás egyre lassul. Egy korszerű merevlemez már akár 60-80 MB/sec-et tud mozgatni a külső részén, de belül jó, ha ennek a felét hozza. Megoldásként RAID 0-ba rakhatjuk a diszkeket, ami megsokszorozza a lineáris átviteli sebességet, így azonban drága pénzért kihasználatlan, feleslegesen nagy átviteli sebességeket hozunk létre a külső szektorokban annak érdekében, hogy még belül is elfogadható sebességet tudjunk elérni. Másik lehetőség a HDD belső részének particionálatlanul hagyása, tehát nem futtatjuk bele az adatfolyamot a leglassabb régiókba, ez azonban a merevlemez kapacitásának rovására megy.

Ezeket a gondokat néhány, egy neves háttértárgyártónál szorgoskodó mérnök is észrevette, és némi fejtörés után egy bölcs húzással kiugrottak a cégből, csináltak egy saját vállalkozást és megépítették az első Medéa VideoRAID-et, ami az előbb említett összes problémára megoldást nyújtott. A koncepció rendkívül egyszerű: vegyél néhány olcsó IDE merevlemezt, csinálj hozzájuk egy egyedi RAID vezérlőt, rakd bele az egészet egy masszív külső házba, majd adj az egységnek egy SCSI csatlakozót kifelé, és máris kész az olcsó, egyszerűen használható, gyors adattároló egység. Ennél azonban többet tudnak a legrégibb, legalapabb Medéa egységek is: a saját fejlesztésű RAID vezérlőben rejlik a szükséges plusz, ugyanis nem egyszerűen egymás mellé sripe-olja az egyes diszkeket, hanem keresztbe rendezi a stripe-okat. Tehát az egyik HDD-re kívülről, a másikra belülről kezd el írni, ezáltal szinte állandó szinten tartható a folyamatos átviteli sebesség. Zseniális. El is nevezték Zone Stripe Technology-nak.

Azóta a cég és a termékskála is szépen gyarapodott, mára különféle feladatokra és pénztárcákra kínálnak megoldásokat. Megjelentek a hot swap képességgel rendelkező redunkdáns egységek is, amik a sebességen túl az adatbiztonságot is szavatolják. A merevlemez kapacitásokkal együtt a Medéa rendszerek mérete is szépen hízik, ma már 960 GB-os egységet is lehet kapni, ami stabilan tud 200 MB/sec átviteli sebességet tartani. Kapható már rackmount kivitel is és a különféle SCSI interfészek mellett kapható FibreChannel kivitel is. Ráadásul semmiféle különleges bánásmódot nem igényelnek, teljesen zárt egységek, kifelé egyetlen SCSI meghajtóként látszanak, tehát akár további RAID rendszerbe is foglalhatók.


200 MB/sec fölött, redundánsan: VideoRaid RTRX. Forrás: www.medea.com

A Medéa rendszerek nem olcsóak, azonban így is töredékékáron szolgáltatják azt a teljesítményt, amit korábban csak méregdrága SCSI RAID-ekkel lehetett elérni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés