Komoly rendszerchipet fejleszt a Rockchip

A Rockchip továbbra is az egyik legkedveltebb gyártónak számít az olcsó tabletek esetében, hiszen értékelhető teljesítményű rendszerchipeket kínálnak igen jó árszabás mellett. A cég a 2014-es esztendőre is készül egy érdekes megoldással, aminek kifejezetten örülünk, hiszen egy év múlva már igen túlkorosak lesznek az aktuális termékeik. Az új generációs SoC egyelőre csak RK32xx jelzéssel fut, így a tényleges típusjelzése még nem derült ki, de annyit már biztosan tudni, hogy a GlobalFoundries 28 nm-es gyártástechnológiáját használja. Utóbbi persze nem meglepetés, hiszen az aktuális 28 nm-es Rockchip lapkák is az arab tulajdonban lévő bérgyártónál készülnek.

A rendszer teljesen ARM-os alapra épít, így a Rockchip ezen sem változtatott, de az új fejlesztés már a legújabb ARM Cortex-A12-es processzormagot használja, ezen belül is négy darabot, melyek 1,8 GHz-en üzemelnek majd. Az IGP szerepét az ARM Mali-T624-es megoldása tölti be, ami támogatja az OpenGL ES 3.0-t, illetve az OpenCL 1.1-et és a Renderscript felületet. Érdekes része az új lapkának, hogy tartalmaz egy dedikált grafikus vezérlőt a 2D-s feladatokhoz is. Ez nem újdonság, mivel a Texas Instruments is hasonló koncepcióval dolgozik, és ez pozitív hatással van az üzemidőre. Valószínűleg valamilyen Vivante fejlesztést épített be a Rockchip, mivel erre a feladatkörre tényleg extrém alacsony fogyasztású megoldást érdemes bevetni.

A SoC két darab 32 bites memóriacsatornával dolgozik, a memóriavezérlő pedig támogatja a DDR3, DDR3L, LPDDR3 és LPDDR2 memóriákat. A 4K-s felbontású panelek kezelése sem okoz majd gondot, amihez stílszerűen a 4K-s, H.264 és VP8 formátumú videók dekódolása is megoldott, emellett a sztereó 3D megjelenítése sem ütközik majd akadályba. Mindezeket egy integrált ISP (képfeldolgozó processzor) is kiegészíti, illetve a tabletekhez szükséges vezérlők sem hiányoznak.

A Rockchip az új SoC termékmintáját a következő év tavaszán kezdi el szállítani, így az esztendő második felében már termékek is épülhetnek az újdonságra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés