Külső optikai meghajtók ötösfogata

A Blu-ray-írókból mindig van utánpótlás, ami persze nem túl meglepő. Viszont a legtöbbjük közül még a külső meghajtók sem túl látványosak, pedig a felhasználók nagy része valószínűleg úgy gondolkodik, hogy ha már egyszer ott foglalja az asztalon a helyet, legalább nézzen is ki valahogy. Talán ez a gondolat üthetett szöget az Asus tervezőinek fejében is, amikor megálmodták az SBW-06C1S-U jelzésű készüléket. A vékony kialakítású ODD fényes fekete színű borításával, szögletes éleivel és kék, csillagszerű díszítésével azonnal magára vonja a figyelmet. Használható talpazatára rakva álló vagy anélkül fekvő pozícióban is. A számítógéphez 2.0-s USB porton csatlakoztatható, gyorsítótára 8 MB-os, szoftverek közül pedig a CyberLink csomagja jár hozzá a 6.0-s Power2Góval és a 9-es PowerDVD-vel. A BD-R és BD-R DL adathordozókat hat- és négyszeresen, a BD-RE és BD-RE DL-eket pedig egyaránt kétszeresen írja. A DVD-k közül a DVD-RW kivételével az egyszer és többször írható médiákat 8-szoros tempóval égeti, a CD-R és CD-RW-ket pedig huszonnégyszeresen és tizenhatszorosan. Az Asus újdonsága két év garanciával 167 eurós áron szerezhető be.

Asus SBW-06C1S-U [+]
Asus SBW-06C1S-U [+]

Az LG Blu-ray-írója már kevésbé látványos, de azért próbáltak ők is kilépni a szokásos fekete dizájnból, így fekete-fehér kinézetet kapunk, ami végeredményben nem is rossz. A BE12LU30 típusjelzésű modell a 2.0-s USB portja mellett rendelkezik eSATA csatlakozóval is, bár gyorsítótárból csupán 4 MB-ot raktak bele. A másfél kilós, 163 x 260 x 50 mm-es méretű optikai meghajtó támogatja a LightScribe lemezfeliratozó technológiát, szoftverek közül pedig az ismert CyberLinkek járnak hozzá. A Blu-ray lemezeket maximum tizenkétszeresen lehet vele megírni, a DVD-ket pedig tizenhatszorosan. Az LG az új íróját 168 euróért kínálja.

LG BE12LU30 [+]
LG BE12LU30 [+]

Az I-O Datától egy külső DVD-író érkezett, mely a DVR-UN24GE jelzést kapta, és egy 2.0-s USB csatlakozós modellről van szó. Tömege 1,4 kilogrammos, méretei 70 x 240 x 50 mm-esek, álló és fektetett helyzetben is használható, 2 MB gyorsítótára van, továbbá Silent, azaz csendes üzemmódban 17%-kal képes visszaszorítani a fogyasztást. Huszonnégyszeresen írja a DVD±R-eket, tizenkétszeresen a RAM-okat, nyolcszorosan a DVD±R DL-eket és a DVD+RW-ket, ám csak hatszorosan a DVD-RW-ket. A CD-kkel is boldogul, amelyek típustól függően negyvennyolcszorosan és harminckétszeresen készülhetnek el. Az I-O Data írója a WinDVD és a Nero Express Essentials szoftverekkel 141 dollárba kerül.

I-O Data DVR-UN24GE
I-O Data DVR-UN24GE

Végül a Lite-On két ODD-je is forgalomba került. Mindkettő külső, vékony kivitelű, így könnyen hordozhatóak, azaz az optikai meghajtó nélküli netbookok mellé kiválóak lehetnek. Az eNAU108 egy fekete-fehér külsejű készülék, ami 2.0-s USB csatlakozós, a megbízható és halk működéséről pedig a Smart-Burn és Smart-X technológiák gondoskodnak. A mindössze 181 grammos íróval nyolcszoros sebességgel égethetők a DVD-k. Az ára sem vészes, hiszen 60 dollárért már megvásárolható.

Lite-On eNAU108
Lite-On eNAU108

A cég másik friss terméke a hasonló típusnevű, eNAU608-as ODD, amivel ugyancsak nyolcszorosan lehet DVD-ket írni, valamint a csatlakozója is 2.0-s USB. Ez is képes a lemezeket feliratozni a Lightscribe technológiával, de ezúttal a LabelTag funkcióval magára az írható felületre is tudunk alkotni. A készülék különlegessége, hogy nem csak a lemezt díszíthetjük, hanem magát az írót is, ugyanis a felső plexilapja alá bármilyen saját képet vagy fotót berakhatunk. Az eNAU608-ért 59 eurót kell fizetni.

Lite-On eNAU608 [+]
Lite-On eNAU608 [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés