CeBIT 2011: van még erő a Blu-ray-ben

Alaposan megfogyatkoztak a szereplők az optikai tárolók piacán és úgy tűnik, hogy egyre kevesebben foglalkoznak komolyan olyan optikai adattárolással kapcsolatos megoldásokkal, amik elsősorban az otthoni felhasználókat célozzák meg. A döntés PC-s szemszögből nézve teljesen érthető, a Flash meghajtók és hordozható HDD-k áresésének következtében kiszorították a sok szempontból kényelmetlen és kis tárkapacitású optikai lemezeket. Míg a DVD-k mellett az olcsóság és széleskörű támogatottság, addig Blu-ray mellett a nagyobb tárkapacitás és a 3D-s képmegjelenítés támogatása szól. Az utóbbi időben főleg a 3D viszi előre a Blu-ray szekerét, de részben ennek köszönhetően a PC-s felhasználók is kezdenek megbarátkozni a Blu-ray formátummal - jellemzően azok, akik kedvelik a filmeket, hiszen adattárolási és archiválási célokra van jobb fajlagos költségű megoldás.

Az ASUS továbbra is kitart az optikai tárolók mellett, így az idei CeBIT kiállításon két újdonsággal is jelentkezett, amik a Blu-ray köré épülnek, de ugyanakkor kisebb-nagyobb meglepetéssel is szolgálnak. Az egyik a külsőre is meghökkentő BW-12D1S-U 12-szeres sebességű külső Blu-ray író, mely nem meglepő módon már USB 3.0 kapun keresztül csatlakoztatható a géphez, valamint rendelkezik 3D támogatással, extraként pedig képes a 2D tartalmakat 3D-re konvertálni a megszokott DVD-HD upscale képességek mellett. A meghajtó pontos specifikációi még nem nyilvánosak, ami a DVD-kkel kapcsolatos sebességeket illeti, de annyi biztos, hogy a 12-szeres írási sebesség csak az egyrétegű BD-R lemezekre vonatkozik, a kétrétegű lemezek 8-szoros, az újraírhatók pedig 2-szeres sebességgel írhatók. Ennek ellenére az olvasás maximum 8-szoros sebességre korlátozódik, kivéve a kétrétegű újraírható BD-RE DL lemezeknél, ahol ez az érték 6-szorosra csökken.

A külső meghajtónál sokkal érdekesebb hardvernek ígérkezik az O!Play család legújabb tagja a BDS-700, mely mostantól nem csak klasszikus értelemben vett médialejátszó szerepet tölt be, hanem asztali Blu-ray lejátszóként is funkcionál. A BDS-700 lelke a HD és 480p felbontásról HD-re konvertált képek előállításáért felelős Qdeo feldolgozó motor. Az ASUS lejátszója minden újdonságot tartalmaz, ami jelen pillanatban egy asztali Blu-ray egységtől elvárható, sőt még annál is többet. A hátoldalon a normál 1.4-es HDMI kimenet mellett fellelhető egy kizárólag audiotartalmat továbbító HDMI kimenet, amit elsősorban a HDMI 1.4 szabványnál régebbi házimozi erősítők tulajdonosai fognak nagyra értékelni, így ők sem maradnak TrueHD és DTS-HD bitstream nélkül. A kor és a BD Profile 2.0 követelményeinek megfelelően a készülékkel elérhetők a BD Live tartalmak, ami azt jelenti, hogy a BDS-700 internetre is csatlakoztatható a beépített vezetékes és 802.11n vezeték nélküli hálózati vezérlő valamelyikével. Az internetes és helyi hálózatra épülő képességek nem merülnek ki ennyiben: van DLNA támogatás, továbbá a beépített YouTube, Picasa, Pandora, Netflix, Flickr widgetekkel ezen szolgáltatásokat is elérhetjük (ezek közül nem mindegyik használható Európában és Magyarországon), illetve internetes rádióstreamre is van lehetőség, de erről bővebb információt egyelőre nem kaptunk. Az O!Play család sarjaként a BDS-700 esetében is kötelező a külső tárolók kezelése és az azokról történő lejátszás támogatása, amiről nem feledkeztek meg az ASUS mérnökei. Kártyaolvasó és egyéb ínyencségek helyett a felhasználóknak be kell érniük egy USB porttal, amire merevlemezek, kártyaolvasók és flash meghajtók csatlakoztathatók.

Az iPhone, Android, Windows Phone 7, Blackberry vagy Symbian operációs rendszert futtató okostelefonnal rendelkező és leendő O!Play BDS-700 tulajdonosoknak jó hír, hogy az említett telefonok távirányítóként is használhatók lesznek a lejátszóval - erről sem tudunk részleteket, de valószínűleg a Pocket BLU-hoz hasonló megoldást kell elképzelnünk.

A márka hazai képviselete kérdésünkre elárulta, hogy a termékek még rendkívül újnak számítanak, elsőként a CeBIT-en kerültek kiállításra, így az árra vonatkozóan még nincsenek pontos információk, ahogy arra sem, hogy mikor kerülhetnek a boltok polcaira az első darabok.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés