A Leap mozgásérzékelője 200-szor precízebb a Kinectnél

Az okostelefonok és tabletek tömeges elterjedésével egyre inkább elfogadott az érintéssel történő irányítás és adatbevitel, azonban a gyártók már évek óta a következő nagy trenden, a mozgásérzékelésen dolgoznak. Az első komolyabb, kereskedelmi forgalomban is érvényesülni tudó megoldás a Microsoft Kinect rendszere volt, amely nagyjából a mai napig megtartotta ezt az egyedi pozícióját. Az elsősorban játékok kontrollálására létrehozott eszköz az újdonság erejével hatott a felhasználókra, ennek következtében a legtöbben még az apróbb gyermekbetegségeket is elnézték neki. Azonban a fejlődés itt nem áll meg, a háttérben többen is gőzerővel készítik saját megoldásaikat.


[+]

Most éppen a Leap jelentette be Motion mozgásérzékelési technológiáját, amely így első olvasatra igen impozáns adottságokkal bír. Az eszköz maga egy iPod méretű dobozka, amely USB porton keresztül kapcsolódik a számítógéphez. A monitor előtt egy körülbelül 1 méter átmérőjű 3 dimenziós virtuális terek képez le, amely kezünket, ujjainkat és bármilyen író vagy mutatóeszközt képes lekövetni. Az eddig látott megoldások egyik legnagyobb problémája a precizitás volt, a Leap azonban azt állítja, hogy a Kinectnél 200-szor pontosabb érzékelést biztosít. A késleltetésről semmilyen információt nem közöltek, pedig ez is alapvetően befolyásolja használhatóságát.


[+]

Magáról a Leap Motion technológiáról sajnos semmit nem árultak el, de legalább egy látványos videóval illusztrálták a szerkezet működését. A potenciál érződik benne, hiszen nem csak fényképek hajigálására és forgatására alkalmas, de 3D modellek megtekintésére és manipulálására is használható, és persze a játékok irányításának lehetősége most nem maradt ki a repertoárból. Szintén hasznos felhasználási területnek tűnik, hogy például egy műtétet végző orvos a páciensről készült különböző CT- és röntgenfelvételeket érintés nélkül forgathatja a kívánt pozícióba, esetleg ráközelíthet a problémás területre.


[+]

A Leap Motion már előrendelhető, vételára 69,99 dollár, azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a szállítása egészen év végéig még biztosan várat magára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés