Az asztali belépőszint kaphat 10 nm-es Intel CPU-kat legutoljára

A vállalat a mobil eszközök, illetve a szerverek piacát részesíti előnyben, még a játékosok sem számítanak igazán.

Az Intel számára a 10 nm-es átállás nem egyszerű feladat, hiszen a gyártástechnológia bevezetése késik, emellett még kapacitáshiánnyal is küzdenek, ami igen költséges beruházásokra kényszeríti a céget. Ezek jó része ráadásul az aktuális 14 nm-es üzemeket érintik, vagyis olyan gyártósorok telepítésére megy a pénz, amelyek kivezetésén már most dolgozni kellene. Eközben viszont jelenleg azon kell gondolkodni, hogy miképpen lehetne kitermelni az új befektetéseket, ami finoman szólva is komoly tervezést igényel a háttérben.

A fentiek miatt a 14 nm-es node sokáig velünk marad. Egyszerűen hatalmas anyagi bukás lenne gyártósorokat telepíteni pár hónapnyi termelésért. Az év végi, gyártóknak leadott tervekben az asztali piac kiszolgálása szerepel az öregedő eljáráson, és az is előfordulhat, hogy még akkor is jönnek 14 nm-es Intel CPU-k, amikor már megjelent az első 7 nm-es lapka, utóbbi pedig sokára jön, a jelenlegi előrejelzés szerint a partnerek leghamarabb 2022-ben adhatják ki az erre épülő termékeiket.

Az átállás a jelenlegi elképzelések alapján eléggé lassú lesz. A 10 nm-es node a mobil piacon fog leghamarabb bemutatkozni. Papíron a következő év vége felé, de az Intel készít egy 14 nm-es frissítést az aktuális generációból, hogy ha esetleg a tervezett fejlesztések mégse működnének. Itt nem arra kell gondolni, hogy a termék nem lesz kiadva, ez biztosan meg fog történni, a kérdés az, hogy tömeges szinten gyártható-e. Ha nem, akkor nyilván papíron muszáj valamit felmutatni, de gyártóknak is kell olyan 14 nm-es lapka, amire átállhatnak, illetve tudnak is rendelni belőle megfelelő mennyiséget.

Kritikus projektnek számít a szerverekbe szánt Ice Lake, amely szintén 10 nm-es node-on készül, és a partnerek 2020-ban kapják meg a végleges mintákat. A szerverpiac jellege miatt ez a termék nagyjából két év múlva megjelenik, de a gyártók a rá épülő platformjaikat validálják, ami időbe kerül, tehát a valós, kereskedelmi elérhetőség inkább 2021-re tehető. Ugyanakkor ez ebben a szegmensben nem egyedi dolog, a szerverprocesszorok jellemzően számos nagyobb projektbe is készülnek, ezekbe akár a kiadás előtt is elkezdik szállítani a chipeket.

Az asztali szegmens jár a legrosszabbul a váltással, ugyanis ez az Intel nézőpontjából nem kritikus terület. Az Ice Lake ugyan ide is készül, de ha nem lesz megfelelő mennyiségben gyártható, akkor tartaléknak ott a Comet Lake. A jelenlegi tervek szerint a csúcskategóriába mindenképpen megjelenik az Ice Lake, méghozzá valamikor egy év múlva, de a megfizethető szinteken marad a 14 nm-es megoldás, ami egyébként a Coffee Lake frissítésének fogható fel. Ráadásul ennek is lehetnek még újabb verziói 2021-re, minden attól függ, hogy miképpen alakul a 10 nm-es lapkák kihozatala.

2022-ben a 14 nm-es node már csak a Pentium és a Celeron sorozatot látná el chipekkel, erre azért van szükség, mert az idei befektetéseket több év alatt tudják kitermelni a gyárak, illetve az asztali belépőszint érdekessége, hogy itt nagyon számít az OEM-eknek a rendelhető mennyiség. Ergo mindegy, hogy mennyire elavult a termék, akkor is eladható, ha van belőle elég, hiszen a nagyvállalatoknál törekednek ugyanarra a platformra felépíteni az irodai gépeket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés