Komoly újításokkal érkezik a SandForce új SSD-vezérlője

Az immáron az LSI tulajdonában lévő SandForce hosszú várakozás után végre bemutatta harmadik generációs SSD-vezérlőjét, mely egyfajta univerzális megoldásnak tekinthető. Az LSI SandForce SF-3700 jelzésű fejlesztés teljesen független az elődöktől, az újratervezett dizájn okán pedig számos ponton hoz újítást, de ezek közül a legfontosabb, hogy elsőként valósítja meg egy chipen belül a 6 Gbps-os SATA és a PCI Express csatolófelületek támogatását. Utóbbi elméletileg 1,8 GB/s szekvenciális olvasási és írási, valamint 150K/81K IOPS véletlenszerű olvasási és írási átviteli teljesítményt biztosít legfeljebb, míg a jó öreg 6 Gbps-os SATA esetén 550/520 MB/s és 94K/46K IOPS értékekkel találkozhatunk – nem tömöríthető adatok esetén, mivel a tömörítés funkció megmarad.


[+]

Ez egyfajta rugalmasságot jelent az SSD-k gyártói számára, hiszen a kontroller egyaránt működhet hagyományos SATA csatolófelületű egységekben és PCI Express foglalatba illeszthető megoldásokban. Ennek köszönhető az is, hogy chip használható lesz különféle fizikai formátumok mellett, azaz szóba jöhet hagyományos 2,5"-es, M.2 (NGFF) és PCI Express kártya is. Persze mindez leírva roppant egyszerűnek tűnik, de első körben négyfajta vezérlő is készül (SF-3719, SF-3729, SF-3739 és SF-3759), melyekben nem lesz minden képesség egyszerre teljes mértékben kiaknázható. Az első két megoldás a belépő- és mainstream eszközökbe jó 6 Gbps-os SATA és PCI Express 2.0 x2 támogatással (ez utóbbi előre vetíti a SATA Express jövőbeni felbukkanását), míg a nagyobbak SATA támogatás nélkül támogatnak legalább x4-es PCI Express 2.0-s interfészt nagy teljesítményű otthoni és a vállalati felhasználásra. Bármelyiket is választják majd a partnerek, az AHCI támogatás mindkét felületen elérhető lesz, a PCI Express mellett pedig az erre a felületre specializált NVM Express protokoll támogatása is megoldott.


[+]

Az SF-3700 családba tartozó vezérlők legfeljebb 2 TB tárkapacitást támogatnak a korábbi nyolc helyett akár kilenc NAND csatornán, melyek kompatibilisek az ONFI NAND és Toggle flash interfésszel egyaránt. Az SF-3700 egyébként a NAND chipek meglehetősen széles választékát támogatja, tehát SLC, eMLC, MLC és TLC variánsok egyaránt szóba jöhetnek, melyek a 20 és 10 nanométeres osztályból kerülhetnek ki, illetve a 3D NAND támogatása is megoldott. Ami a fogyasztást illeti, a SandForce végleges firmware hiányában még nem adott közre végleges adatokat, de ígéreteik szerint a készenléti fogyasztása alacsonyabb lesz mint az SF-2000 sorozaté.


[+]

Természetesen az új chip nem csak ezen a téren hoz változást, de a korábban felkínált egyedi funkciókat is átdolgozták, mint például a cellák élettartamáért fellelős DuraWrite. Megújult a RAISE funkció is, mely ezúttal két lépcsőben dolgozik, és a második lépcső immáron több lap vagy blokk hibáját is képes javítani. Ehhez azonban az eddigieknél még több redundáns tárterületre lesz szükség, ugyanis bizonyos esetekben az over-provision terület csökkentése és egy chip kapacitása nem feltétlenül lesz elegendő erre a célra. Ezzel tulajdonképpen megmagyarázható a kilencedik (opcionális) NAND csatorna megléte, a gyártók ugyanis a háttérben plusz egy chipet felhasználva nagyobb kapacitást érhetnek el, így az új RAISE és az over-provision együttes használata miatt nem kell megkurtított méretű (például 128 helyett 120 vagy 256 helyett 240 GB-os) tárolókat forgalomba bocsátaniuk. További újdonság a Fractional RAISE, amelyet kis kapacitású, olcsóbb, alacsony chipszámú SSD-ben valósítja meg a RAISE funkciót, amire eddig nem volt példa, ugyanis ezzel elveszítenénk a használható kapacitás nagy részét. A Fractional RAISE lehetővé teszi, hogy e célra ne egy egész lapka, hanem annak csak töredéke legyen lefoglalva. Bár ennek használata némi hátránnyal jár, hiszen elegendő kapacitás híján legfeljebb cellahibákat tud kezelni, egy teljes NAND chip meghibásodását már nem, mindenesetre ez is több annál, mintha egyáltalán nem lenne RAISE funkció.


[+]

Végül, de nem utolsósorban említést érdemel a SHIELD hibajavító funkciója, mely többféle ECC algoritmust egyesít magában és ezek közül választja ki az adott feladathoz leginkább megfelelőt, ami egyensúlyt teremt a teljesítmény és a megbízhatóság között. Erre a gyártó szerint azért van szükség, mert a cellák öregedésével a hibajavító algoritmusokat is változtatni kell, másképp ez pedig nem biztosítható. Sőt, a SandForce új vezérlője arra is lehetőséget ad, hogy az ECC működéséhez szükséges terület változtatható legyen bizonyos keretek között, így a tároló fiatal korában több tárterülettel gazdálkodhatunk, míg az öregedéssel párhuzamosan – a tárhely kárára – növelhető a megbízhatóság.


[+]

Az LSI közleménye szerint az új vezérlők első felbukkanása a következő év első felében várható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés