Matekból jeles, de a fizikát bukja az új Dell XPS PC

Egy nappal az Intel első négymagos asztali processzorának, a Core 2 Extreme QX6700-nak a premierje után a Dell máris frissítette csúcskategóriás XPS termékcsaládját. Az XPS 710 típusú konfiguráció a leggyorsabb asztali PC-k egyike lett a modellfrissítéssel: a Dell szerint az új modell elődjénél kereken 55 százalékkal nagyobb teljesítményre képes. Az új csúcskonfiguráció - bár elsőre csakugyan meggyőzőnek tűnik - az összeállításból több csúcsteljesítményű komponenst hiányolhatnak az extrém teljesítményre vágyó játékosok.

A négymagos CPU-t, maximum 4 gigabájtnyi memóriát, valamint 2 terabájtnyi merevlemezes háttértárat felvonultató PC alaplapja az NVIDIA előző generációs nForce 590 SLI chipsetjére épül, azaz a gyártó egyelőre nem kínálja az XPS családot az új, nForce 600i SLI lapkakészlettel. Továbbá hiányzik a repertoárból az NVIDIA csúcsteljesítményű videovezérlője, a GeForce 8800 GTX is, mely helyett a maximalisták két GeForce 7950 GX2 kártyát foghatnak munkára Quad SLI konfigurációban.

A Dell XPS 710-be mindezen túl SoundBlaster X-Fi hangkártyát is lehet kérni, illetve akinek nem elég a 750 wattos tápegység teljesítménye, akár 1 kW-os áramforrást is építtethet a konfigurációba. A gyártó mindazonáltal a jelek szerint kivette az opciós kínálatból a Physx fizikai gyorsítókártyát. A 2 év garanciával megvásárolható konfiguráció ára 3700 dollárról (kb. 750 000 forint) startol.

Az év végétől megújult 30 hüvelykes TFT-t is kínál konfigurációs opcióként a Dell; a hatalmas képátlójú, WQXGA (2560x1600 pixeles) felbontású, 8 milliszekundumos panellel érkező 3007WFP-HC típus lényegesen jobb színreprodukciós képességekkel rendelkezik alig egy éve megjelent elődjénél. A Dell ehhez a kijelzőjéhez egy új, széles színskálájú hidegkatódos fénycsövet (W-CCFL) használt, ezzel a 3007WFP-HC a gyártó mérései szerint az NTSC színskála 92 százalékos lefedettségét nyújtja.

A többek közt négyportos USB 2.0 hubot és kártyaolvasót is tartalmazó Dell 3007WFP-HC a csúcskategóriás XPC konfigurációk választható opciója lesz, ugyanakkor önálló termékként is a boltokba kerül, az egyesült államokban 1700 dolláros (kb. 342 000 forintos) fogyasztói áron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés