Még idén befuthat egy ütőképesebb középkategóriás Radeon

Lapértesülések szerint még idén, az utolsó negyedévben piacra kerül az AMD Radeon HD 2000 sorozatú, DirectX 10-kompatibilis videovezérlő-szériájának egy újabb, középkategóriás tagja. A nemrég érkezett, általunk is tesztelt HD 2600 és HD 2400 típusok csalódást keltő teljesítménye után az AMD azt reméli, hogy az újdonsággal kiköszörülheti a csorbát, és komolyabb ellenfelet állíthat szembe az NVIDIA középkategóriás GeForce 8-as megoldásaival.

A DailyTech híroldal úgy tudja, hogy az új kártya egy teljesen új GPU-t (RV670) kap majd, melynek kódneve árulkodó lehet, de legalábbis jól összecseng az X1000-es széria egyik legsikeresebb középkategóriás kártyáján, a Radeon X1950 Prón lévő RV570-es processzor jelölésével. A lap, bár konkrét információkat nem tesz közzé az újdonságról, úgy spekulál, hogy az RV670-re épülő videokártya teljesítményét (és árát) tekintve éppen ezért valahová a Radeon HD 2600 XT és a Radeon HD 2900 XT közé pozicionálódik majd.

Korábban más forrás alapján beszámoltunk róla, hogy a konkurencia is megerősítené év végére a középkategóriás kínálatot: az NVIDIA-nál állítólag már javában fejlesztik a 65 nanométeres gyártástechnológiával készülő G92 típusú GPU-t, melynek paramétereiről eddig – akárcsak az RV670 kapcsán – semmi érdemi információ nem szivárgott ki. A híresztelések szerint az új grafikus processzor és a memória közt 256 bit szélességű buszon közlekednek majd az adatok, a chip pedig már támogatni fogja a pár hónapja elfogadott PCI Express szabvány új, a jelenleginél kétszer gyorsabb interfész-áteresztőképességet nyújtó 2.0-s változatát. Az NVIDIA új megoldása novemberben készülhet el, a rá épülő első kártyák ekkor jelenhetnek meg a boltok polcain.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés