Hirdetés

Rajtra kész a Radeon HD 2900 Pro

Napokon belül megindulhat az AMD hónapok óta várt felső-középkategóriás videokártyájának, a Radeon HD 2900 Prónak a forgalmazása, legalábbis erre utal, hogy egyes márkák már a hivatalos rajtot megelőzően nyilvánosságra hozták termékkínálatukban a kártya paramétereit. Az AMD új ásza – mely leginkább a GeForce 8800 GTS ellenfele lehet majd – egyes webáruházak választékában is megjelent már, de egyelőre csak előrendelést vesznek fel rá.


HIS Radeon HD 2900 Pro: külsőleg szakasztott HD 2900 XT

A HIS weboldalán közölt technikai adatok tanúsága szerint a cég által forgalmazott Radeon HD 2900 Prók lényegében visszafogott órajeleken üzemelő Radeon HD 2900 XT-k lesznek, azaz a stream processzorok száma marad 320, változatlanul 512 megabájtnyi GDDR3 memória kerül a kártyára, melyet az adatlap szerint 512 bites Ring Bus kontrolleren keresztül ér el a GPU (ez ellentmondani látszik azoknak a korábban kiszivárgott információknak, melyek felezett memóriabuszról szóltak). Csökkentek viszont az órajelek; a HIS Radeon 2900 Próján (és jó eséllyel a konkurens márkák megoldásain is) 600 MHz-en ketyeg a grafikus processzor, és 800 (effektíve 1600) MHz-en járnak a memóriachipek.

Az AMD eddigi disztribúciós gyakorlatát alapul véve meglehetősen kicsi a valószínűsége, hogy a többi márka ettől jelentősen eltérő paraméterekkel rendelkező modelleket mutatna be ugyanezen a néven, mint ahogy jó eséllyel ugyanabban az ársávban kerülnek forgalomba a különböző márkájú Radeon HD 2900 Prók. Ez az árszint egyes nyugat-európai árfigyelő oldalakon gyűjtött adatok alapján kezdetben nagyjából 230–240 euró környékére (átszámítva nagyjából 60–65 000 forint) állhat be. Az AMD partnerei korábban úgy nyilatkoztak, hogy a Radeon HD 2900 Pro árát mindenképpen a 320 megabájtos GeForce 8800 GTS ára alatt határozzák majd meg, ezzel minden szempontból versenyképes alternatívát nyújtva az NVIDIA hosszú ideje sikeres videokártyájára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD
  • HIS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés