Megdőlt a GPU-k órajelrekordja

Bár ezt a paramétert nem jegyzi a HWBot, azért mégis vannak, akik figyelemmel kísérik az alakulását.

A különböző, tuning mellett elért teljesítményen túl, létezik egy olyan tényező is, amikor a sikerre éhező kísérletezők pusztán magas órajelet szeretnének elérni. A HWBot például jegyzi is a CPU-k órajelrekordját, amit ugyan nem könnyű megdönteni, hiszen nagyon specifikusan tervezett lapka kell hozzá, de éppen ez a szép benne, nem lehet minden egyes generációval új csúcsokat beállítani.

A GPU-k órajelrekordja azonban egy mostohán kezelt tényező, ezt a HWBot nem is jegyzi, így jobb híján a felhasználók egymás között osztogatják meg az eredményeiket. Itt még nehezebb nagyot alkotni, mivel a GPU-k adatpárhuzamos munkavégzésre vannak tervezve, így az órajel kérdése a tervezésük során nem kap akkora figyelmet, de időnként születnek olyan lapkák, amelyekkel rá lehet tromfolni az előző megoldásokra.


(forrás: Der8auer YouTube)

A korábbi rekordok jó része Turing architektúrára épülő GeForce GPU-kkal született, de a Der8auer néven ismert német tuningos úgy gondolta, hogy az RDNA 2 architektúrára épülő Radeonok jó alapot adnak egy új órajelcsúcs elérésére. Persze az ősszel kiadott lapkák esetében az órajel 3 GHz-ben volt maximalizálva, amit könnyen el lehetett érni, de képtelenség volt túljutni rajta. Az AMD azonban kiadott egy új Navi 21-es variánst, amely láthatóan hatékonyabb az előző steppingnél, az órajelét pedig már 4 GHz-ben maximalizálták.

A PowerColor Radeon RX 6900 XT Liquid Devil Ultimate VGA pont az új tervezésű lapkát veti be, és jó ideje ez a legjobb alap arra, hogy új órajelrekord szülessen a GPU-k között. Der8auer meg is kínálta az említett grafikus kártyát egy kis folyékony nitrogénnel, és -87°C-on 3225 MHz-et sikerült kipréselni belőle. Ennél többet még több napnyi kínzás után sem ment a hardver, de már az említett érték is új rekordnak számít, ekkora órajelen még sosem működött egy GPU sem.

 

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés