Hirdetés

Megérkezett az AMD első mobil lapkakészlete

Az AMD tegnap fellebbentette a fátylat első mobil lapkakészletcsaládjáról, az M690-ről, mely az egy hónappal ezelőtt debütált, asztali számítógépekhez fejlesztett 690G sorozat noteszgépekbe passzoló leszármazottja. Az AMD Turion 64 X2 mobil processzorokhoz optimalizált széria kezdetben két új chipsetet tartalmaz: az M690T típus kezeli a PCI Express x16 adatsínen csatlakozó diszkrét GPU-kat, illetve a külső, DVO porton kommunikáló videovezérlőket, akár 128 megabájtnyi dedikált (SidePort) memóriával rendelkezhet, illetve HDCP-kompatibilis DVI és HDMI kimenetekkel is szolgál, szemben az olcsóbb, M690V típusú változattal. Az AMD közleménye szerint az új chipset energiatakarékos képességei és felépítése révén egy Turion 64 X2-es processzorral ellátott noteszgép a korábbi megoldásokhoz hasonlítva akár fél órával tovább működhet akkumulátorról.

A két lapkakészlet a fenti különbségektől eltekintve ugyanazt a Radeon X700-tól származtatható, DirectX 9.0 (Shader Model 2.0) kompatibilis Radeon X1200-as GPU-t integrálja magába. Az ATI Avivo technológiáját is ismerő, maximálisan 2048x1536 pixeles felbontást kínáló grafikus motor négy pixelfutószalaggal rendelkezik, vertex egysége ellenben egyáltalán nincs. Az M690T/V a processzorral 800 MHz-es HyperTransport 1.0, az SB600 déli híddal PCI Express x4 kapcsolaton keresztül kommunikál. Az I/O-kezelési képességek ennek megfelelően nem újak: egyebek mellett egy IDE-csatorna, négy Serial ATA II port, HDA-kompatibilitás és tíz USB 2.0 port szerepel a listán.

Az AMD új mobil lapkakészletét tartalmazó noteszgépek elsőként az Asus, a HP és a Fujitsu Siemens kínálatában tűnhetnek fel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés