Megérkezett, meg nem is az Apple Watch okosóra

Az Apple a mai, Cupertinoban megtartott sajtótájékoztatóján az új iPhone-okkal nyitotta a sort, majd a szokásos, kissé már elcsépelt, "One more thing" után húzta elő legújabb ütőkártyáját, az Apple Watch névre keresztelt okosórát. Pontosabban csak egy koncepciót, hiszen a mai esemény inkább volt előzetes bemutató, mint valódi termékbejelentés, a Watch leghamarabb 2015 elején kerülhet a boltokba.


[+]

Ennek megfelelően rengeteg paraméter nem derült ki, például az órák pontos méretei, ugyanis az Apple Watch a tervek szerint két méretben is elérhető lesz (38 és 42 mm magasság, de ennél több nem derül ki), bár az már a képekből jól kivehető volt, hogy egyik sem a karcsúságáról lesz híres, és a tömegükről is mélyen hallgattak – hiába, a gyártástechnológiát és a fizikát az Apple sem tudja meghazudtolni. Maga a formavilág és a megjelenés szubjektív megítélés alá esik, de a gyártó azzal könnyít a helyzeten, hogy a két méreten belül háromféle alaptípus érkezik (acél, alumínium és 18 karátos arannyal bevont házzal, egyesek erősített kijelzővel), amihez többféle cserélhető szíjat kínálnak, így nagyjából mindenki egyedi igényekre szabhatja saját óráját, ami nem csak egy kütyü, hanem egyértelműen divatcikk is lesz.


[+]

Túl a külsőségeken és a dizájnon, az Apple Watch lelke az eddig ismeretlen S1 jelzésű rendszerchip, valamint a zafírüveg mögé rejtett nyomásérzékeny Retina kijelző (ismeretlen felbontással). Sajnos az akkumulátor teljesítményéről, az általa biztosított üzemidőről, vagy a vízállóságról külön nem ejtettek szót, de az biztos, hogy lesz vezeték nélküli töltés MagSafe-hez hasonló mágneses rögzítési rendszerű töltővel, amelyet a kerámiát is tartalmazó hátoldalra kell felcuppantani, ahol egyébként a zafírlencsével védett fotoszenzor, IR és látható LED-ek is találhatóak. Utóbbiak többek között pulzusmérőként funkcionálnak.


[+]

Természetesen nem maradt ki a mikrofon, a hangszóró, valamint a giroszkóp és a gyorsulásmérő, de GPS-t és fő kommunikációs hardvert (GSM/3G/LTE) nem kapott, hanem a telefonban található modult használja. Ez tehát azt jelenti, hogy az Apple Watch használatához kell egy Apple iPhone, abból is legalább valamelyik 5-ös verzió, de természetesen az új 6 és 6 Plus modellekkel is kommunikál, méghozzá Bluetooth vagy Wi-Fi kapcsolaton keresztül.


[+]

Nem szóltunk még arról az újításról, ami valóban egyedi az okosórák között, és ami kiemeli az Apple termékét a sorból. Ez az óra házán található Digital Crown (digitális korona) névre keresztelt, tekerhető gomb (egyfajta potméter), ami a kezelést könnyíti meg. Amint már említettük, az óra kijelzője tapizással vezérelhető, de a kijelzőn a finom mozdulatokat igénylő pepecselés (például egy nagyítás, elemek közötti váltás-görgetés) ujjakkal nehezen kivitelezhető, ezek viszont a Crownnal helyettesíthetőek, utóbbi egyben home gombként is működik. A videókon látható volt, hogy ez rendkívül ötletes és hasznos fejlesztés, bár némiképp váratlan és szokatlan is.


[+]

A Crown alatt még egy dedikált gomb található, ami a Digital Touch névre hallgat, és a névjegyzéket hozza fel. Lényegében ez a kommunikációs része az órának, ahol például az emberek képére kattintva kezdeményezhetünk hívást, vagy további interakciókat hajthatunk végre; a kijelzőre rajzolhatunk és ezt elküldhetjük a kiválasztott személynek akár a pulzusérzékelővel rögzített szívdobogásunkkal együtt, illetve érintéssel (rezgetéssel) is felvehetjük a kapcsolatot, sőt akár walkie-talkie-hoz hasonlóan is kommunikálhatunk. Apropó, a Watch haptikus visszajelzéssel, azaz rezgés funkcióval is rendelkezik, ami persze nem csak a szívdobogás "lejátszásra" használható, hanem értesítések, üzenetek érkezésének jelzésére is.


[+]

Mindezekre a plusz gombokra azért volt szükség, mert az UI, azaz a kezelőfelület nem hasonlít a klasszikus iOS-hez, mivel a látvány és a kényelem érdekében teljesen átszabták, tehát a kezelés szempontjából is reformra volt szükség. A Watch okosórán futó rendszer mindenesetre csodálatosra sikeredett minden tekintetben, és jól láthatóan sokat foglalkoztak a könnyű kezelhetőséggel. Például teljesen integrálták a Sirit a könnyebb keresés érdekében, megoldották, hogy az órán elkezdett munkafolyamat (üzenetekkel való foglalatoskodás) a telefonon is folytatható legyen, illetve bekerült az úgynevezett Glances funkció is, ami lényegében a képernyő alsó feléről egy húzással elővarázsolható kisokos, naptárral, tőzsdeinformációkkal, időjárással, világidővel és zenelejátszóval.


[+]

Alkalmazásból nem lesz hiány, fotó- és térképalkalmazás (élő navigáció funkcióval, ami megmutatja a céllal kapcsolatos egyéb infókat, például elérhetőséget, nyitva tartást, stb.) mellett fitness és edzés alkalmazás (ami állítólag megreformálja az ilyen típusú eszközökről alkotott képet), valamint számos más is elérhető lesz, és persze a kész SDK-nak hála a külső fejlesztők munkáit sem kell majd hanyagoljuk.


[+]

Végezetül pedig megemlítenénk, hogy a szintén most bejelentett Apple Pay működni fog rajta, tehát NFC is található az órában, de a 349 dolláros kezdőárért cserébe ez már mondhatni elvárható. A megjelenés tehát 2015 elején esedékes.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Hirdetés