Meghozta az Intel az utolsó mohikánt, illetve Optane-t

Az Alder Stream kódnevű fejlesztés furcsán jelent meg, mivel be sem mutatta a cég.

Az Intel július végén jelentette be, hogy a Micron után ők is feladják a 3D XPoint technológiát, és ennek keretében az Optane termékcsaládot is beszántják. A vállalat lassan dolgozik is a kivonáson, de készült még egy fejlesztés, amely az Alder Stream kódnevű termékcsalád részének számít, és a korábban megjelent Optane SSD DC P5800X módosításának tekinthető.

A Santa Clara-i óriáscég a lehető legfurcsább módon leplezte le az Optane SSD DC P5810X-et, ugyanis konkrétan be sem jelentették. Ettől függetlenül maga a rendszer elkészült, és már rendelhető a partnerek számára, csak nem szóltak róla senkinek.


[+]

A 400 és 800 GB-os változatban érkező Optane SSD DC P5810X sokban hasonlít az elődhöz, mivel második generációs 3D XPoint lapkákat használ, és a PCI Express 4.0-s interfészt is támogatja négy sáv erejéig. Az adatátviteli teljesítmény olvasás mellett 7200, míg írásnál 5400 MB/s-os értékekkel tetőzik, bár a kisebbik modell képes 6000 MB/s-ra. A 4 kB-os blokkokon mért véletlenszerű tempó olvasás során 1,5 millió IOPS, de írás esetén a kisebb kapacitású változat 1,38, míg a nagyobbik 1,27 millió IOPS-ot tud felmutatni. Ezekkel a paraméterekkel a Optane SSD DC P5810X alig tér el a P5800X-től, esetenként lassabb is az elődné, ráadásul 6 wattal nagyobb a fogyasztása, viszont a terhelhetősége maradt 100 DWPD.

Valószínűleg az Intel azért hozta ki így ezt az adatközpontokba szánt szériát, hogy a megmaradt 3D Xpoint készleteket könnyebben el tudják adni, mielőtt végleg bezárják a divíziót.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés