Megjelent a Geforce FX 5900 Ultra

Bár egy-egy új architektúra megjelenését nagyon komolyan vesszük itt a PROHARDVER!-en, az NV35-ös grafikus chippel kicsit ambivalensek vagyunk. Nem is vártunk mást, mint az NV30 finomhangolt változatát, és persze nem is kaptunk mást.

Ami a dolog elméleti részét illeti, minden rendben: pár remek feature még remekebb lett, és-most-aztán-igazán-szuper új termékkel van dolgunk. Némileg beárnyékolja a kérdést azonban, hogy az első tesztek legkevésbé sem konzisztensek ezekkel az újdonságokkal. Talán sosem láttunk arra példát korábban, hogy egyes hardver oldalakon x termék akár dupláját teljesítse y-nak, de egy másik oldalon az eredmények nagyjából fordítottak, ráadásul mindennek tetejében még az is elmondható, hogy nincs két hardver oldal, ahol az FX 5900 Ultra hasonló eredményeket produkálna.

A "miért" kérdésébe nem megyünk bele, egyelőre csak megjegyezzük, hogy amíg ez nem változik, se temetni, se éltetni nem ildomos az nVidia új üdvöskéjét.


Forrás: Anandtech.com

Az NV35 három verzióban rajtol. A Geforce FX 5900 Ultra 256 MB 850 MHz-es DDR(-I) RAM-mal érkezik, 450 MHz-es grafikus chippel társítva. Ezért a kombinációért 499 dollárt kell kicsengetnünk. Nem kevés.

A Geforce FX 5900 már "csak" 399 dollár, egyedüli különbség az alacsonyabb órajelekben és a 128 MB RAM-ban lesz. A Geforce FX 5900 Value kártyákért 299 dollárt kell kicsengetnünk, itt ellenben már a memóriabuszhoz is hozzányúltak (felezték a jó öreg 128 bitre...), ha igazak az erről keringő pletykák.

A fentiekből már kiderül, hogy az NV35 legfontosabb újítása a 128 bites DDR-II memória-vezérlő cseréje egy 256 bites DDR-I kontrollerre. Épp ideje volt. A helyzet pikantériája egyébként, hogy tegnap az ATI is "bejelentette" 256 MB-os Radeon 9800 Pro kártyáját, 256 bites DDR-II támogatással. No, nem mintha a DDR-II itt bármit számítana, ráadásul az ára ennek a szörnynek is 499 dollár...

A memóriabusz mellett a CineFX architektúra is a 2.0-ás verziót kapta, javult a színtömörítés hatékonysága (HCT, High-Resolution Compression Technology), jelentősen gyorsultak a Pixel Shaderek (dupla teljesítmény), ellenben maradt a 4x2-es pipeline felállás, ami már eddig is elég sok kérdőjel okozója volt.

A tegnapi napon az nVidia Detonator FX 44.03 is napvilágot látott, és ez történelmi mérföldkő az FX-széria életében, ugyanis végre-valahára megoldódott az anizotropikus szűrés problémája ezeken a kártyákon. Az első teszt alapján itt viszonylag nagy magabiztossággal kijelenthetjük, hogy immár versenyképes implementációval rendelkezik az nVidia, a képminőség pariban van az ATI legjobb kártyáival. Az új driverek egyébként nem csak az NV35-öt favorizálják, az FX 5800-as család sebeit is gyógyítják. Talán így volt lehetséges, hogy az eddig igen haloványan szereplő Geforce FX 5800 Ultra is megtáltosodott a legtöbb tesztben, és méltó ellenfele lett a Radeon 9800 Pro-nak -- noha erről senki egy árva szót sem szólt a külföldi oldalakon.


Forrás: Anandtech.com

Látványos grafikon -- kár, hogy 1024x768-ban is csontra ugyanezt a 223 fps-t futotta az NV35. Ilyen, és ehhez hasonló hibáktól hemzsegnek az első Geforce FX 5900 tesztek.

Summa summárum

Nem tudjuk, mit gondoljunk. Csodálkoznánk, ha a 850 MHz-es DDR RAM-okkal szerelt kártyák egyhamar a boltok polcaira kerülnének. Ne feledjük, hogy az FX 5800-akra is közel fél évet vártunk, és bár itt működő példányokat kapott a nemzetközi sajtó, azért a teszteredmények finoman szólva is... gyanúsak. Egyelőre kénytelenek vagyunk várni.

Annyi azonban bizonyos, hogy az FX 5900 leginkább az a hardver, ami az FX 5800 szeretett volna lenni, már az elején. Ígéretes termék, immár reálisan az, de hogy mire lesz elég, még nem derült ki...

Az új kártyák kezdetben a következő cégek kínálatában lesznek fellelhetőek: AOpen, ASUS Computer International, BFG Technologies, Creative Labs, eVGA.com Corporation, Gainward, Leadtek Research, MSI, PNY Technologies és Terratec. A számos élvonalbeli kártyagyártó partner mellett érdemes megjegyezni, hogy a kártyákat több, mint 50 rendszerintegrátor cég ajánlja majd számítógépeiben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés