Hirdetés

Megjelent az aktív kábelek támogatása a VESA DisplayPort 1.2-es szabványához

Hosszú hallgatás után ismét jelentkezett a VESA (Video Electronics Standards Association) a DisplayPort szabvány 1.2-es verziójával kapcsolatban, mely már tavaly télen kész lett, idén tavasszal pedig az egyesület is végső áldását adta rá.

Az előző verzióhoz képest sok újdonság jelent meg a friss szabvány legutóbbi változatában, kiegészítésként megjelent az új aktív kábelek támogatása, melyek immár akár 100 láb, azaz több mint 30 méter távolságba is képesek közvetíteni a videojelet, ami ötször annyi, mint amire passzív társaik képesek. Ráadásul maga a kábel is kisebb átmérőjű lett, mely ennek hála sokkal rugalmasabb lett. Viszont az új vezetékek már irányítottak, így figyelni kell, hogy melyik vége kerül a forráskészülékbe és melyik a megjelenítőhöz, vagyis a célhoz – amiben az új logó is segít.

Az aktív kábelek új logója
Az aktív kábelek új logója

A többi újdonságot a korábbi hírekből már ismerhetjük: az 1.1a-hoz képest az átviteli sebesség 10,8-ról 21,6 Gbps-ra nőtt, azaz megduplázódott, immár támogatott a többmonitoros megjelenítés, és egymáshoz is fűzhetők már a kijelzők. Az adatátvitel kétirányú, tehát a képernyőbe épített USB hub, webkamera vagy az érintőpanel adatai is a videojelek közlésére használt kábelen küldhetők vissza a számítógépbe. Természetesen visszafelé is kompatibilis lesz az előző verziókkal, de az újdonságok kihasználásához mindenképpen szükség van a számítógép 1.2-es támogatására is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VESA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés