Megjelent az utolsó AMD Phenom II X4

A Deneb kódnevű lapkára alapuló Phenom II X4 széria indulása több mint két évvel ezelőttre, egészen pontosan 2009 január elejére nyúlik vissza. Ekkor jelent meg a Phenom II X4 920 és 940, melyek órajele 2,8 és 3,0 GHz volt, 125 wattos TDP mellett. Még azon év novemberében kiadásra került a C3 stepping, mely az említett TDP kategórián belül, az X4 965-tel már 3,4 GHz-es órajelre is képes volt.

Az időközben GlobalFoundries alá kiszervezett gyártás, továbbvitte a még AMD által lefektetett CTI (Continuous Transistor Improvement) eljárást. Ennek lényege, hogy viszonylag kis kockázati tényező mellett, fokozatosan, kisebb és kevésbé radikális módosításokat eszközölnek az alkalmazott tranzisztorkészleten, mellyel tovább emelhetik az adott lapka órajelét.


Deneb lapka

A most megjelent Phenom II X4 működési frekvenciája 3,7 Ghz, mely már pontosan 700 MHz-cel magasabb mint a legelső elődjéé. Az órajelen kívül más nem változott, azaz a TDP továbbra is 125 watt, a tokozás pedig AM3-as. A négy mag egyenként tartalmaz 512 KB L2 cache-t, melyeket 6MB megosztott L3-as gyorsítótár köt össze. A processzor most is Black Edition, azaz szorzózár mentes, melynek köszönhetően szükség szerint akár tovább is tuningolhatjuk azt. A Phenom II X4 980 BE ára ezer darabos rendelés esetén 185 amerikai dollár.


Az utolsó mohikán

A Phenom II X4 széria pályafutása ezzel minden bizonnyal a végéhez ért. Helyét a júniusban elrajtoló teljesen új, Bulldozer architektúra köré épülő AMD FX sorozat veszi majd át. Talán érdemes ismét megemlíteni, hogy az AMD ígérete szerint a most megjelent X4 980-nal egyetemben, az összes korábbi AM3-as tokozású processzor haszálható lesz, az AMD új Scorpius platformjának kissé eltérő AM3+ foglalatában is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés