Megoldódni látszik az Intel Alchemist GPU-k túlfogyasztása

Két monitorig jó esélyünk van a villanyóra pörgésének lassítására, de hárommal vagy többel egyelőre nem vagyunk kinn a vízből.

Az Intel Arc A7-es GPU-k a kezdetektől hírhedtek arról, hogy magas fogyasztással rendelkeznek nyugalmi állapotban. A gyártó már közkinccsé tett egy útmutatót, hogy miképp érhetünk el alacsonyabb energiaszinteket a termékeiknél, akár 10 watt alá szorítva ezzel a készenléti állapotban felvett kakaót.


[+]

Sajnos ezek a módszerek nem oldották meg a többmonitoros rendszerek gondját, mert a GPU-k egyszerűen nem tudták magukat visszafogni egynél több kijelző esetén, melynek folyománya a relatíve magas, 40-50 wattos éhség lett. Persze az normális, hogy a multiképernyős konfigurációk áramfelvétele megemelkedik, és erre az alkalmazott felbontás, illetve képfrissítési ráta is befolyással van, ugyanakkor az Intel hardverek viselkedése ettől még nem lesz kevésbé problémás.


[+]

A cég azóta dolgozik ennek orvoslásán, mióta az Alchemist kódnevű vezérlők debütáltak, és most úgy tűnik, hogy legalább részben sikerült gyógyírt találniuk, noha ehhez változtatásokra van szükség a BIOS beállításokban. Ez mind szép és jó, de ha az Intel által ajánlott szettingek életbe léptetése nem hozott számunkra megváltást több megjelenítővel, az új driver nem valószínű, hogy javít a helyzetünkön. Ettől függetlenül néhányak kellemes eredményeket kaptak a legfrissebb, 4146-os meghajtóprogrammal:

4091:

  • egy kijelző, 2560x1080 pixeles felbontás: 11 watt
  • két kijelző, 2560x1080 + 1600x900 pixeles felbontás: 38-40 watt

4146:

  • egy kijelző, 2560x1080 pixeles felbontás: 7-8 watt
  • két kijelző, 2560x1080 + 1600x900 pixeles felbontás: 8-9 watt

Azért hiú reményeket ne kergessünk, mert az Arc GPU biztosan nem fog takarékoskodni a semmittevés közepette, ha három vagy több monitort használunk!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés