Megtört a jég: AMD-re is épít a Dell

A világ vezető gyártói közül egyedül a Dell az, amelyik mindmáig csak Intel processzorokkal szerelt konfigurációkat hoz forgalomba, nem csoda hát, hogy az informatikai szaksajtó minden olyan hírt felkap, ami a rivális AMD felé való nyitásról szól. A néhány éve még inkább pletykaszámba menő híreket a Dell következetesen cáfolta, azóta azonban, mióta a kisebbik chipgyártó mind a szerverpiacon, mind a PC-kiskereskedelemben jelentős és stabilnak mutatkozó sikereket ért el, a Dell vezetői is egyre rugalmasabbnak mutatkoztak az alternatívával kapcsolatban. Maga Michael Dell, a cég elnöke sem zárkózott el a stratégiaváltás elől, és olyan óvatos nyilatkozatokat is lehetett hallani, hogy a vállalat időben reagálni fog ügyfeleinek igényeire.

Bár kész számítógépekbe eddig nem szerelte be, a Dell sok egyéb mellett jó ideje dobozos AMD processzorokat is árul, és az Alienware felvásárlásával korábbi gyakorlatának feladása nélkül jutott AMD-alapú rendszereket is értékesítő divízióhoz. A piaci igények mellett persze egy olyan óriáscég sem mehet el vakon (és következmények nélkül), mint a Dell. A Piper Jaffray piacelemző év eleji fülese immár valósággá vált, a Dell ugyanis aktuális üzleti eredményeinek közreadásával egyidejűleg megerősítette, hogy az év végéig AMD Opteron processzorokra alapozó többutas szerverek értékesítésébe kezdenek, melyek szerverkínálatuk csúcskategóriáját fogják képviselni. A nyitásban az is szerepet játszhat, hogy bár a vállalat forgalma egyenletesen növekszik, a tavalyi év azonos időszakához képest a nettó bevétel 18 százalékkal csökkent.

„Üdvözöljük a Dellt és a Dell ügyfeleit az AMD64 világában” – kommentálta a hírt Marty Seyer, az AMD elnökhelyettese. „A Dell ügyfélcentrikus vállalat, és örömmel látjuk, hogy meghallgatják vásárlóikat, és lehetőséget biztosítanak számukra, hogy az AMD innovatív termékeit választhassák. Szorosan együtt fogunk működni a Dell-lel, hogy a számítási teljesítmény/fogyasztás arány tekintetében éllovas AMD-vel járó előnyöket a Dell ügyfelei számára is megmutassuk.” Hozzá kell tenni persze, hogy az Opteronok közkedveltségéhez az is hozzájárult, hogy a konkurens Xeonok nem minden szerepkörben tudtak velük versenyre kelni – márpedig a harc új szakaszba lép a hamarosan debütáló Intel Woodcrest szerverchipekkel, melyek természetesen a Dell kínálatában is jelen lesznek. A vállalat ráadásul egyelőre csak négyprocesszoros szervereket tervez AMD-alapokon, melyek relatíve kis szeletet jelentenek, és nincs szó más szerverekről, asztali vagy hordozható PC-kről.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés