Jövőre mérséklődhetnek a memóriaárak

A DRAMeXchange szerint a változás a DRAM és a NAND megoldásokat is érinti majd.

A következő évben eljöhet az, amire annyi felhasználó vár, elvégre a memóriaárak – különösen a DRAM lapkák esetében – nincsenek olyan szinten, hogy kedvező legyen a vásárlás. Számos előre nem látható probléma azonban ezen segíteni fog a következő év során, legalábbis a DRAMeXchange előrejelzése alapján.

A problémát az okostelefonok piacának megrekedése okozza, vagyis a következő esztendő során már nem várható, hogy jelentős változás lesz a leszállított mennyiségben, emellett nem kedvez az sem a memóriagyártóknak, hogy az Intel nem tud elég processzort gyártani, és ez az állapot még legalább fél évig kitart, de valószínűleg tovább is. Ezek miatt elég nagy az esélye a túltermelésnek, aminek az egyenes következménye a memóriaárak csökkenése.

A DRAMeXchange szerint a DRAM lapkák szempontjából már a negyedik negyedévben is érződni fog egy nagyjából 5%-os vagy nagyobb árcsökkenés, míg a következő esztendő során az átlagos eladási ár 15-20%-kal redukálódhat.

A NAND lapkák esetében már most érezhető a változás, de további 10-15%-os árcsökkenésre van kilátás a negyedik negyedévben, jövőre pedig 25-30%-kal is kevesebb lehet az átlagos eladási ár.

A várható árcsökkentésben annak is szerepe lesz, hogy a DRAM lapkák esetében egyre jobb kihozatallal működnek az újabb, 1x és 1y osztályú gyártástechnológiák, amelyek növelik a termelést, illetve a NAND chipek szempontjából is egyre több 3D NAND opció készül, ugyanis növekszik a verseny a nagyvállalati piacra szánt SSD-k területén.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés