Mit gondoltok, lehet jövője a hagyományos fotóknak?

Szerintetek van esélyük a papíralapú képeknek a digitálalizálódó életünkben?

A digitális fényképezőgépek árának zuhanásával az ezredforduló utáni években alapjaiban változott meg a fotózás-képalkotás univerzuma. E trend, illetve az ehhez kapcsolódó szolgáltatások (képmegosztó alkalmazások, közösségi oldalak, digitális képszerkesztők stb.) megjelenésének következtében a hagyományos papíralapú fotók szerepe egyre kisebbé vált. A tradicionális fotóknak újabb komoly ütést vittek be az egyre jobb kamerával ellátott telefonok, amelyek mostanra magukat a digitális fényképezőgépeket is egyre hátrébb szorítják, noha a termékcsalád végső veresége azért még nagyon-nagyon távol van.

Mostani kérdésünkben arra vagyunk kíváncsiak, hogy ti hogyan vélekedtek, van-e létjogosultságuk jövőjük az "otthoni", tehát nem kereskedelmi célra szánt (szórólap, plakát stb.) papíralapú képeknek, vagy hamarosan eljő az idő, amikor ezek végleg eltűnnek az életünkből, és ha igen, ez mikor következik be? Szavazzatok keményen, és emellett arra biztatunk mindenkit, hogy a fórumban a már megszokott kulturált módon ossza meg véleményét mindannyiunk okulására!

Én egyébként el is kezdem itt: Szerintem egyértelműen van létjogosultsága a nyomtatott fotóknak. Az év elején találtam néhány, kétezres évek elején, a Szigeten készült fotót, és szomorúan konstatáltam, hogy abból a korszakból egyszerűen nincs más képi emlékem. A gépeim, merevlemezeim "eltűntek", a képeket tartalmazó CD-k meghaltak, akárcsak a WiW. És arra is rájöttem, hogy a digitális formátumban meglévő fotóimat egyszerűen nem nézem meg. Ugyan le vannak válogatva szépen külön mappákba, de soha meg nem nyitom őket, nem is mutogatom senkinek. Ellenben elkezdtem képeket nyomtatgatni az utóbbi időben, csinálok belőlük albumokat is, és azokat viszont jó érzés néha átlapozgatni, vagy a barátok, családtagok kezébe nyomni. Egy szó, mint száz, szerintem soha nem fognak eltűnni a hagyományos papírképek, mint ahogy a festményeket sem küldték nyugdíjba a fotók.

Előzmények

Hirdetés