Újra kiadja bizonyos Socket AM4-es alaplapjait az MSI?

A PurePC információi szerint majdnem minden korábbi modellből lesz egy nagyobb BIOS chippel rendelkező MAX verzió.

Nagyjából egy éve írtunk arról, hogy a Socket AM4-es foglalat elhúzódó támogatása problémás lehet, ugyanis a legtöbb alaplapon 128 megabites BIOS chip található, amely túl sok különböző processzort nem tud kezelni. Emiatt az újabb BIOS-okból a Bristol Ridge SoC APU támogatása el is tűnt, illetve számos gyártó arra kényszerült, hogy a viszonylag sok helyet igénylő grafikus felületből visszább vegyen, így lassan kényelmi funkciók tűnnek el azért, hogy a Zen 2 processzorok megfelelően működhessenek, és akkor még gondolni kell a következő évre is, hiszen az AMD még legalább egy SoC APU-t (Renoir) és egy CPU-t (Vermeer) hoz majd a Socket AM4-es foglalatba.

A helyzet igazából nem éppen egyszerű, mivel a további fejlesztések érkezésével még több kényelmi funkciót kell beáldozni, esetleg kevésbé használt szolgáltatásokat is, ami komoly fejfájást okoz az alaplapgyártóknak. A PurePC információi szerint az MSI ara készül, hogy bizonyos korábbi, Socket AM4-es alaplapjaikat újra kiadják MAX jelzéssel, és ezeken már 128 megabit helyett 256 megabites BIOS chip lesz, amelyen azért kényelmesen el lehet férni. Más tekintetben nem lenne változás, ami nyilván a tervezést is megkönnyíti, hiszen csak a BIOS-t tároló memóriát kell lecserélni, ami viszonylag egyszerűen kivitelezhető. Ezzel a magoldással a vállalatnak nem lenne szükségszerű faragni a Click BIOS 5 képességeiből, vagyis maradhatna a megszokott felület, benne a hasznos extrákkal, amelyek kényelmessé tennék a gép beállítását.

A régebbi, 128 megabit BIOS chipet használó alaplapok esetében is megmarad a támogatást, de az MSI bizonyos kompromisszumokra kényszerül, hogy biztosítsák az új processzorokkal való kompatibilitást. Ez a Bristol Ridge SoC APU támogatásának kivégzése, illetve esetenként a SATA RAID funkció eltávolítása mellett lényegében egy jóval egyszerűbb BIOS felületben mutatkozik meg, amelyen belül ugyan a szokásos MSI funkciók megmaradnak, csak éppen eléggé visszafogott dizájn mellett. Ez a lecsupaszított felület sokkal inkább a régebbi BIOS-okra hasonlít, amikor még nem volt minden túlcifrázva.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés