Hirdetés

Négy új X99-es ASUS alaplap érkezik, köztük egy ROG Strix

Kevés az általános mozgolódás a számítástechnikai piacon, mindenki a Computexet várja a bejelentésekkel. Az ASUS azonban megelőzte a neves kiállítást. Nem csak a jones965 által a szülinapi alkalomra készült modot leplezték le, hanem rögtön négy új X99-es alaplapot mutattak be. Ezek természetesen az Intel LGA2011-v3 foglalatra épülnek, és érkezésük apropóját a Broadwell-E közelgő megjelenése adja.

Az új alaplapok rendre a ROG Strix X99 Gaming, X99-Deluxe II, X99-A II és X99-E elnevezést kapták szülőatyjuktól. Az eddigi X99-es alaplapokhoz hasonlóan mindegyik deszka jól felszerelt, így az áttekinthetőség érdekében ezúttal leginkább a változásokat emeljük ki. Mind a négy modell megkapta az ASUS Aura Lighting Control fantázianevű szolgáltatást, ami a hűtőbordák, a nyomtatott áramkör különböző részeit, és akár az x16-os PCI Express csatlakozók rögzítőkarmantyúit világítja meg a teljes RGB tartományban. A fényeffektek, valamint a spektrum színe szoftveresen teljes mértékben testre szabható. A sok másik mellett zenére ütemesen reagáló, valamint a processzor hőfokát vizuálisan visszajelentő üzemmód is elérhető, míg a többi Aura funkcióval ellátott ASUS hardverrel szinkronizálható. Ha ez nem lenne elég, akkor 4 tűs csatlakozót kapunk további RGB LED szalag csatlakoztatására.

Aura RGB megvilágítást kapott a ROG Strix X99 Gaming
Aura RGB megvilágítást kapott a ROG Strix X99 Gaming [+]

A változások sorát a modellek megerősített kivitelű PCI-E foglalata folytatja, amit beszédesen SafeSlot-nak neveztek el. Mindegyikőjük 8-8 db USB 3.0 és SATA 6 Gbps csatlakozót kapott, de a 32 Gbps sebességű M.2, SATA Express csatlakozókat sem kell mellőznie senkinek. Mindegyik új modellen legalább egy elérhető az utóbbiakból, a felső kategóriás modelleken pedig több is. Rendelkezésünkre áll a ThunderboltEX 3 bővítőkártyát kihasználó lehetőség, ami a nevéhez hűen egy 40 Gbit/s sávszélességű Thunderbolt 3 Type-C csatlakozóval ajándékozza meg a tulajdonost, azonban ezt a legtöbb esetben külön kell beszerezni, mert csak a Deluxe modellhez mellékelik. Audiorészlege a mai szereplőinknek természetesen minőségi kondenzátorokkal ellátott és leválasztott NYÁK területen helyezkedik el.

A lehetséges színvariációk száma rengeteg
A lehetséges színvariációk száma rengeteg, kattintva galéria nyílik [+]

Az X99-E modellre hagyományos processzorfoglalat került, míg a többiek a CPU, az L3 cache és a memória tuningolását segítő speciális, ún. O.C. Socketet kaptak. Közös viszont a Type-C USB 3.1 csatlakozó, míg Type-A USB 3.1 az O.C. Socketet felvonultató modellek esetén található. A ROG Strix X99 Gaming 2x2 MU-MIMO technológiával felvértezett 802.11 a/b/g/n/ac Wi-Fi-t, míg az X99-Deluxe II 3x3-assal rendelkezik. A hálózati csatlakozást egységesen gigabites Intel I218-V LAN biztosítja, de a Deluxe ebből is kettőt kapott, ott a második egy Intel I211-AT. A Strix modell Supreme FX audioja a játékosoknak szánt csúcs, de a többiek Crystal Sound 3 megoldása sem szégyenkezik a hangminőséget tekintve.

Az X99-Deluxe II és az X99-A II hasonlít, de a felszereltségben a Deluxe odacsap Az X99-Deluxe II és az X99-A II hasonlít, de a felszereltségben a Deluxe odacsap
Az X99-Deluxe II és az X99-A II hasonlít, de a felszereltségben a Deluxe odacsap [+]

Az alábbi táblázat összefoglalja a négy újdonság specifikációit, áttekinthető formában, míg ahol a gyártói weboldal elérhető, azt fentebb a típusnéven is linkeltük a további információra vágyóknak.

A négyes paraméterei áttekinthetően
A négyes paraméterei áttekinthetően [+]

Az ASUS Signature X99-Deluxe II, az X99-A II és az X99-E, valamint a ROG Strix X99 Gaming alaplapok az új, LGA 2011-v3 tokozású Broadwell-E processzorok piaci megjelenésével együtt kerülnek forgalomba Magyarországon, az árazásukról is ekkor hullik le a lepel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés