Nehalem és a „turbo mode”

Egy korábbi hírben már röviden beszámoltunk a Nehalem architektúra újításairól, most azonban friss információk láttak napvilágot a San Franciscóban jelenleg is zajló IDF (Intel Developer Forum) rendezvény alkalmából. A Core i7 névre keresztelt új processzorok számtalan funkcióval egészültek ki, a legfontosabb ezek közül az új turbo mode.

Ez a rendszer a dinamikus energiagazdálkodással kiegészülve figyelemmel követi a processzor kihasználtságát. Amint a futtatott folyamatoknak nincs szüksége a processzor összes erőforrására, a nem használt magokat lekapcsolja. Ennek megfelelően a fogyasztás csökkenthető, azonban a turbo mode-nak köszönhetően az aktív magok órajelét a rendszer dinamikusan megemeli, amíg a processzor el nem éri a specifikációkban megadott tipikus hőtermelési (TDP) értékét. Alapértelmezett beállítások mellett természetesen nem kell drasztikus teljesítménynövekedésre számítani.

Francois Piednoel és Matt Dunford elmondta még a jelenlévőknek, hogy ha a felhasználó számítógépe megfelelő hűtési rendszerrel van felszerelve, akkor a BIOS-ban felülbírálható a processzor eredeti TDP értéke, és egészen 190 W-ig növelhető. Fontos információ még, hogy a turbo mode teljesen kikapcsolható lesz, ha a technológia működése bárki igényeivel ellenkezne.

Megjegyzendő azonban, hogy egyes sajtóértesülések szerint az Intel a Core 2 szériában elkezdődött tuningőrületnek valamilyen módon véget kíván vetni, így az új Core i7 processzorok drasztikus túlhajthatóságát a felsőkategóriás modellek kivételével valószínűleg blokkolni fogja. Erről viszont hivatalos megerősítés a mai napig nem érkezett.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés