Nem lesz 4 GHz-es Pentium 4

Az Intel tegnap törölte útitervéből a Prescott magra épülő, 4 GHz-es órajelen üzemelő Pentium 4 processzort.

A döntés hátterében a vállalat stratégiamódosítása és processzorkínálatának átrendeződése áll, amely a nyers gigahertzek helyett mindinkább egyéb megoldásokkal kívánja biztosítani a lapkák sebességének növelését. Többek között nagyobb gyorsítótárakkal és megemelt rendszerbusz-órajellel, illetve különféle technológiák bevezetésével lehet további teljesítménynövekedést elérni. Ugyan nem mindegyik érinti a sebességet, az Intel 2005 második negyedévében a régebben alkalmazott Hyper-Threading után bevezeti asztali platformjainál a többi „T”-t is: a Vanderpool Technology (VT) nevű virtualizációt, a LaGrande Technology (LT) biztonsági szolgáltatást, az Extended Memory 64 Technology (EM64T) 64 bites kiterjesztést (à la AMD64), valamint az Active Management Technology (AMT) vezérlőfunkciót.

Ezek után, de még mindig a NetBurst architektúrára alapozva jelenik meg a kétmagos processzorok első, de talán még a második generációja is. Ám ahogyan már májusban hírül adtuk, ennek az architektúrának a fejlesztését leállították, így előbb-utóbb az energiatakarékos, mégis erős, épp ezért sikeres Pentium M processzorok alapjaira épülnek majd a jövő asztali rendszerei.

Emlékezetes, hogy a legutóbbi IDF-en Bill Siu egy olyan rendszerrel tartotta bemutatóját, amely egy kétmagos asztali CPU LGA775 tokozású prototípusa köré épült, ám további információkat nem tudhattunk meg a titokzatos lapkáról. Azt azonban már büszkén hirdeti az Intel, hogy a két Dothan magra épülő Yonah lesz az első dupla magos (mobil) processzor a Pentium M fejlesztési ágról, és ki tudja, talán már 2006-ban megjelennek az erre alapozó asztali processzorok is.

Az Intel szóvivője megerősítette, hogy a legerősebb Pentium 4 a jövő évben megjelenő 3,8 GHz-es lesz, amely Prescott 2M magra épül, 90 nm-es csíkszélességgel fog készülni, és 2 MB-os L2-cache-t fog tartalmazni. A hírek szerint ez a 670-es jelzésű modell lesz, amelyet 800 MHz-es rendszerbusszal látnak el. A Prescott kihalása előtt még több Pentium 4 Extreme Edition is piacra kerül, ezek zászlóshajója 3,73 GHz-en üzemel majd – 2 MB másodszintű gyorsítótárat használva.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés