Nem lesz aktív az IGP az új Athlon II CPU-ban

A mai nap eseménydúsra sikerült az AMD Llano APU-k szempontjából. Alig pár órája derült ki, hogy érkezik a hárommagos A6-3500-as APU, de már az A6-3600 és az A8-3800 forgalmazásának megkezdésére készül a vállalat. Az utóbbi két terméket még június közepén mutatták be, így akkor már minden specifikációt megírtunk róluk, de ahogy azt a Lynx platform startjakor jeleztük, csak az A6-3650 és az A8-3850 startolt el, így a 65 wattos TDP osztályba sorolt négymagos APU-k a gyártókapacitás hiánya miatt várakozó állásba kerültek.

Egészen mostanáig, ugyanis az AMD elkezdte szállítani a Socket FM1-es tokozású, A6-3600 és A8-3800 jelzésű APU-kat is mind dobozos, mind pedig tálcás kiszerelésben. A hírek szerint az OEM-gyártók élveznek elsőbbséget, de a dobozos verziók még augusztusban feltűnnek az üzletekben. A termékek listaára – ezer darabos rendelés esetén – rendre 109 és 129 dollár. Az új termékek mellett az AMD azt is bejelentette, hogy már 12 millió APU-t szállítottak le, ezzel a Fusion termékek váltak a vállalat történetének leggyorsabban terjedő termékskálájává.

A hónap elején arról is beszámoltunk, hogy az Athlon és a Sempron márkanév sem tűnik el. Ez mind igaz, ugyanis az AMD ma bejelentette az Athlon II X4 631X jelzésű terméket is, mely a Llano lapkára épül, de az eredeti hírekkel ellentétben csak processzorról van szó, vagyis az IGP-t letiltja a vállalat. A 100 wattos TDP osztályba sorolt, Socket FM1-es foglalatba illeszthető termék pontos paramétereit korábban szintén megírtuk, vagyis a négy darab processzormag 2,6 GHz-en üzemel, a másodlagos gyorsítótár pedig magonként 1 MB kapacitást kínál. Az integrált kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlő továbbra is támogatja az 1866 MHz-es memóriákat.

Az Athlon és a Sempron vonal csak az OEM-gyártók számára érhető el, vagyis kiskereskedelmi forgalmazása tilos. Az Athlon II X4 631X ezer darabos rendelés esetén 79 dollárba kerül. Az AMD a termékkel vélhetőleg a VGA-k iránti keresletet próbálja szinten tartani, ugyanis az IGP-s processzorok miatt az igények csökkenő tendenciát mutatnak, és ez várhatóan negyedévről-negyedévre rosszabb lesz, ami természetesen rossz a teljes szegmens jövője szempontjából.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés