Hirdetés

Újabb kisméretű NextComputing munkaállomás, ezúttal GPGPU-ra kihegyezve

A GPGPU számítások (General-Purpose computation on Graphics Processing Units) egyre nagyobb teret nyernek, elsősorban olyan professzionális munkaterületek hódítanak, mint az orvostudomány, időjárás-előrejelzés, bioinformatika és egyéb tevékenységek, melyek nagy komplexitású rendszerek modellezésével és vizsgálatával foglalkoznak. Egyértelműen ez az egyik fejlődési irány, mely egyre jobban beszivároghat eddig nem jellemző területekre is, hiszen például egy videó renderelése is nagyságrendekkel hamarabb letudható, ha a GPU is besegít a munkába.

A NextComputing legújabb munkaállomása, a Nucleus GP is GPGPU alapú feladatokra született, azonban a szokásos óriási torony szerver vagy fürtökben álló rack szekrényekhez képest hihetetlenül kompakt méretben teszi a dolgát. Az átlagos torony egy mezei asztali számítógép fizikai adottságaival rendelkezik, azonban a burkolat igazi erőgépet rejt. Az alaplapba összesen három, dupla helyet elfoglaló PCIe x16 bővítőkártya illeszthető, NVIDIA Tesla és Quadro, valamint AMD FireStream és FirePro opciók közül lehet válogatni. Processzorból négy-hatmagos Intel Xeon 5600 vagy Core i7, memóriából pedig összesen 24 GB DDR3-1333MHz kerülhet a rendszerbe.


[+]

Az adattárolás sem lehet akadály, akár 14 x 2,5”-es SATA vagy SAS meghajtó befogadására is felkészítették, ezek a legkülönfélébb RAID tömbökbe szervezhetők (RAID 0/1/5/10). A redundáns táplálásról sem feledkeztek meg, 2+1 felállásban 1300 wattos tápegységek gondoskodnak a stabil energiaellátásról, melyek meghibásodás esetén működés közben is cserélhetők (hot-swap). A legszebb az egészben, hogy mindez egy alig koffer méretű házban kapott helyet, így igény esetén akár útra is kelhetünk a munkaállomással, sőt, ha kifejezetten a mobilitás a cél, akkor opcionálisan fogantyúval, kerekekkel és ellenálló burkolattal is rendelhető. A NextComputing Nucleus GP máris elérhető, de a változatos belső miatt vételárat nem közöltek, bár az egyébként sem való egyszerű ember szemének.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés