Atom processzor kerülhet a szerverekbe

A HP nemrég mutatott be egy ARM-alapú szervert, és a Moonshot projekt keretein belül a vállalat az energiahatékony adatcenterek új generációját szeretné kifejleszteni. Ehhez tökéletes segítséget nyújthatnak az ARM technológiái, de az Intel nem nézheti az új igényeket tétlenül, így 2012-ben bemutatkozik a Centerton kódnevű SoC, mely tulajdonképpen egy szerverekbe fejlesztett Atom processzor lesz.

A Centerton 32 nm-es gyártástechnológiára épül, és két darab Saltwell architektúrára lapozó processzormagot tartalmaz, melyek támogatják az AMD64, vagy más néven x86-64 utasításkészletet, továbbá 1,6 GHz-es órajelen üzemelnek, és a Hyper-Threading technológia alkalmazásával magonként két logikai szálat kezelnek. Az egyes magokhoz 512 kB-os másodszintű gyorsítótár kapcsolódik, továbbá a lapka egycsatornás DDR3-as memóriavezérlője az 1333 MHz-es effektív órajelen üzemelő ECC-s modulokat is támogatja. A platform jellegéből adódóan SO-DIMM memóriák használatára lesz lehetőség, és a modulonkénti 8 GB-os kapacitás is megoldható. A beépített PCI Express vezérlő a 2.0-s szabványnak felel meg, és nyolc csatornát kínál, ezenkívül a déli híd is integrált, így a Centerton egy komplett SoC megoldás. Természetesen az egyéb vezérlőket a PCI Express 2.0-s csatornákra lehet csatlakoztatni, függően attól, hogy a szerver gyártója mit szeretne.


(forrás: VR-Zone) [+]

A lapkán belüli kommunikáció a szerverpiac igényeihez mérten átalakult, így a Centerton SoC 8,5 GB/s-os belső busszal dolgozik az IO kommunikáció esetében, emellett a Saltwell mag kiegészült a VT-x technológia támogatásával. Erre szintén a szervereknél támasztott követelmények miatt volt szükség. A lapka fogyasztása az előzetes adatok szerint 5,7 és 8,5 watt között lesz.


(forrás: VR-Zone) [+]

Az Intel Bordenville kódnéven utal a szerverbe szánt Atom platformra, mely extrém módon skálázható lesz, így jó alternatíva az ARM ellen az energiahatékony adatcenterek piacán. Ez a szegmens komoly potenciállal bír, és 2012-ben még csak a helyezkedés kezdődik el, de természetesen nem kérdés, hogy a rendszerek alacsony fogyasztása kezd előtérbe kerülni, így a következő évek során a komoly verseny alakulhat ki ezen a piacon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés