Hirdetés

nForce4 Intel Editionként mutatkozik be az NVIDIA új chipsetje?

A ComputerBase információi szerint mégsem nForce5, hanem nForce4 Intel Edition lesz az NVIDIA legújabb, Intel processzorokhoz tervezett chipsetjének neve. A korábbi értesüléseknek ellentmondó hír hátterében az állhat, hogy a későbbiekben talán Pentium 5 néven bemutatkozó új CPU-generációhoz igazítják az alaplapi vezérlő elnevezését is. Az nForce4 (SLI) Intel Edition feltehetőleg a márciusban megrendezendő Intel Developer Forumon mutatkozhat be a nyilvánosság előtt.

A Crush19 fejlesztési kódnéven emlegetett kétchipes megoldás DDR2-400/533/667 memóriák egy- vagy kétcsatornás vezérlésére lesz képes, ám nem támogatja a DDR SDRAM-ot. Kétcsatornás üzemmódja állítólag nem feltételezi a memóriamodulok szimmetriáját, vagyis akár páratlan számú modullal is kihasználható. Az északi híd hivatalosan 800 vagy 1066 MHz effektív órajelű rendszerbuszon kapcsolódik a processzorhoz, azonban e tekintetben a források szerint további, akár 1200 MHz-ig terjedő tartalékok rejlenek a lapkában. A jelenlegi (akár EM64T, NX technológiával felvértezett) CPU-típusok fogadása mellett nem jelent problémát a majdani kétmagos Smithfieldek kiszolgálása sem. Az összesen 20 PCI Express-vezetékkel gazdálkodó chipset SLI változata támogatja két videokártya kétszer nyolc PCIe-sávon történő meghajtását is.

Az új fejlesztésű MCP04 déli híd az AMD-s integrált változathoz képest több ponton különbözik, a legfeltűnőbb a nyolccsatornás audiovezérlő újbóli felbukkanása, bár arról egyelőre nem szól a fáma, hogy ismét egy Dolby tanúsítvánnyal rendelkező kodekről van-e szó. A chipset tíz USB 2.0 porttal, két IDE-csatornával, négy Serial ATA II interfésszel, valamint hardveres tűzfallal kiegészített Gigabit Ethernet vezérlővel érkezik. Ahogyan az NVIDIA-tól megszokhattuk, a PATA és SATA csatlakozású merevlemezek esetében lehetőség lesz vegyes, azaz interfészfüggetlen JBOD, RAID 0, 1, 0+1 és 5 kötetek létrehozására is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés