Hirdetés

Részletek az Intel új processzorairól

Az Intel hivatalosan is bejelentette Pentium 4 processzorainak új, 600-as számozású sorozatát, valamint 3,73 GHz-es P4 Extreme Edition lapkáját. Az új modelleknek nem pusztán teljesítményük növekedett, hanem több technológia is velük vonul be az asztali Intel processzorok területére, így bizonyos értelemben generációváltásnak lehetünk tanúi. A bejelentés ráadásul ez alkalommal nem puszta „paper launch”, külföldi híroldalak tudósítása szerint az új típusok máris felbukkantak – elsőként japán és amerikai – kereskedők kínálatában.

A felső, illetve felső-középkategóriát képviselő Pentium 4 630 (3 GHz), 640 (3,2 GHz), 650 (3,4 GHz) és 660 (3,6 GHz) processzorok támogatják a CPU-t két, logikailag önálló egységre osztó Hyper-Threading technológiát. Bár a gyártó esetükben kitart a 800 MHz-es rendszerbusz mellett, teljesítményük növelését a duplájára növelt, vagyis 2 MB-os másodszintű gyorsítótár fokozza.

Bár az asztali CPU-k területén az AMD-nek köszönhetően már jó ideje jelen van az x86-os utasításkészlet 64 bites kiterjesztése, azt a Windows-világ mindeddig nem használta ki, és az Intel már korábban egyértelművé tette, hogy a saját termékeiben is elvileg jelen lévő, EM64T-nek keresztelt funkciót mindaddig nem aktiválja, míg kézzelfogható közelségbe nem kerül a 64 bites Windows XP. Erre a lépésre most végre sor került, mint ahogyan a konkurens termékek mellett kissé kínosnak tűnő fogyasztási értékek visszaszorítására is. A mobil processzorokból ismert Enhanced Intel SpeedStep (EIST) technológia révén lehetőség van az órajel és a tápfeszültség dinamikus szabályozására, ami tipikusan kis CPU-használatot igénylő alkalmazások, pl. böngészés, szövegszerkesztés stb. esetén jelentős megtakarítást eredményezhet. Az új, egységesen 90 nm-es csíkszélességgel gyártott és LGA775 tokozásban megjelenő lapkák maximális fogyasztása a P4 630, 640 és 650 esetében kedvezőnek mondható 84 watt, míg az erősebb P4 660 és a 3,73 gigahertzes EE esetében 115 watt. A mag mérete egyébként 135 mm2, és mintegy 169 millió tranzisztort foglal magában.

A második szervizcsomag megjelenése óta a Windows XP is támogatja a memórialapok csak olvashatóként való megjelölését, amellyel elkerülhető, hogy egyes rosszindulatú programok puffertúlcsordulásra alapozva kárt okozzanak. Az NX (No eXecute) vagy Execute Disable Bit néven emlegetett memóriavédelem támogatása megtalálható az Intel új modelljeiben is.

A Pentium 4 600-as szériához az Intel 915 és 925 Express chipsetjei egyaránt megfelelő támogatást biztosítanak, az új Extreme Edition képességeinek kiaknázásához azonban az 1066 MHz-es busszal ellátott 925XE chipsetre van szükség. Utóbbi esetében a gyártó a 3,46 GHz-en futó (még 130 nm-es technológiával készült) P4 EE-hez képest egyes alkalmazásokban akár 19 százalékos gyorsulást ígér. Természetesen az új csúcsmodell is 2 MB-os L2-cache-sel, illetve Hyper-Threading-, EM64T- és NX-támogatással érkezik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés