Hirdetés

Noctua NH-L9 alacsony profilú processzorhűtők szűkös rendszerekbe

Az SFF számítógépek és HTPC-k építésének egyik legnagyobb kihívása, hogy a szűkös beltér ellenére is megfelelően tudjuk hűteni a központi egységet, és az sem utolsó szempont, hogy mindezt milyen zajszint mellett vagyunk képesek megvalósítani. A Nocuta az NH-L12 személyében már készített olyan processzorhűtőt, amely kifejezetten erre a szegmensre koncentrál, a visszajelzések pedig nagyon pozitívak voltak, azonban rengetegen kérték, hogy készítsenek egy még kompaktabb megoldást.

Noctua NH-L9i Noctua NH-L9i
Noctua NH-L9i [+]

A kívánság most teljesülni látszik, ugyanis az osztrák hűtőspecialista bejelentette NH-L9 CPU-hűtő párosát, amelyek kis alapterülettel és alacsony profillal rendelkeznek, így remélhetőleg a legzsúfoltabb rendszerekbe is gond nélkül beszerelhetőek lesznek. Az NH-L9i Intel, az NH-L9a pedig AMD processzorokhoz készült, amely nem csak a kompatibilitásban, de minimálisan méretükben is jelentkezik, előbbi alapterülete 95 x 95 mm, míg utóbbi 92 x 114 mm-t foglal el. Ennek a különbségnek az oka az úgynevezett „keep-out” zónának köszönhető, amely az Intel és AMD foglalatok esetében eltérő méretű. Mivel a hűtők „vonalon belül” maradnak, ez biztosítja, hogy sem magasabb memóriamodulokkal, sem pedig Mini-ITX alaplapokba illesztett PCIe csatolós videokártyákkal nem fognak összetűzésbe kerülni.

Noctua NH-L9a Noctua NH-L9a
Noctua NH-L9a [+]

A hűtőbordák tetejére szerelt NF-A9x14 ventilátor nevéből jól kiolvashatóan 92 mm-es és 14 mm vastag, így a borda 23 mm-es magasságával együtt az egész hűtő mindössze 37 mm-rel emelkedik ki az alaplap síkjából. A ventilátor a Noctuától megszokott minőséget hozza, mind csapágyazásában mind pedig a keret kialakításában a legmodernebb technológiákat vetették be a légszállítás növelése és a zajszint csökkentése érdekében. Fordulatszáma szabályozható. Alapesetben maximum 2500 percenkénti fordulatra képes, ám ez a mellékelt adapterrel 1800 rpm-re csökkenthető. Ezekhez az értékekhez rendre 57,5 és 40,8 m³/h-s légszállítás, valamint 23,6 és 14,8 dB(A)-es zajszint társul.

Noctua NH-L9i és NH-L9a Noctua NH-L9i és NH-L9a
Noctua NH-L9i és NH-L9a [+]

Az NH-L9i Intel LGA1150, LGA1155 és LGA1156, az NH-L9a pedig AM2(+), AM3(+), FM1 és FM2 tokozású processzorokkal kompatibilis. Minkét hűtő 6 év garancia kíséretében vált elérhetővé, vételáruk egységesen 39,9 euró.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés