nVidia GeForce4 Ti4200 Go bejelentés

[Digitimes, Anandtech] A noteszgépek sem kerülhették el sorsukat, ebben a szegmensben is felütötte fejét a 8X AGP! Az nVidia bejelentette a GeForce4 Ti 4200-8x-re építkező legújabb mobil GPU-ját (eddigi kódneve NV28M). A cég szerint a chip rendelkezik mindazon szolgáltatásokkal, illetve teljesítménnyel, mint az asztali gépekbe szánt változat, ezen kívül természetesen felszerelték a mobil gépekben nélkülözhetetlen energiatakarékos funkciókkal is (PowerMizer technika: ha nem használjuk ki a GPU-t, órajele erősen, az eredeti 200 MHz-ről akár 25 MHz-ig csökkenhet, a kapcsolódó memória pedig a normál 400 MHz-ről 100 MHz-re eshet vissza, jelentős teljesítményfelvételt megtakarítva).

Állítólag már gyártásban vannak olyan notebookok, amikben ez a grafikus szív dobog, ezek azonban csak 2003 első negyedévében lesznek elérhetőek. Ezzel szemben a gyengébb ATI Mobility Radeon 9000-re durván 20, jelenleg is kapható laptop épül.

Az Anandtech honlapján (http://www.anandtech.com/mobile/showdoc.html?i=1745&p=1) egy teszt is megjelent, melyben az nVidia GeForce Ti 4200 Go-t az asztali Ti 4200-zal, az asztali MX 440-nel, és ami a legfontosabb az ATI jelenlegi legerősebb mobil GPU-jával, a Mobility Radeon 9000-rel hasonlítják össze.

A grafikonokból kitűnik, hogy az új GPU mobil gépekben soha nem látott teljesítményt nyújt, néhol az ATI termékénél másfélszer gyorsabb, de a többi tesztben is legtöbbször felülkerekedik riválisán. Másfelől az nVidia állítása, mely szerint a Go teljesítménye megegyezik az asztali Ti 4200-zal, enyhén túlzó, itt alkalmazástól és felbontástól függően 10-50% is lehet a mobil chip hátránya (nagyobb felbontásokban jobban lemarad, érezhető, hogy kisebb a memória sávszélessége).

Az nVidia tehát végre megjelent egy DirectX 8-as gyorsítóval a mobil szegmensben is, nagyon jó teljesítményt nyújtva, melynek azonban ára is van. A cég sehol nem említi a fogyasztási értékeket, ezért valószínűsíthető, hogy ha gőzerővel teker a GPU, a fogyasztása is – mobil szemszögből – az egekbe szökik, ami sokakat elriaszthat a vásárlástól. Másfelől az is igaz, hogy egy ilyen grafikus rendszerrel szerelt gépet nem az üzletemberek fognak elsősorban megvenni, hanem azok a jómódú felhasználók, akik utazás közben sem akarnak 3D-s játékélmény nélkül maradni. Nekik pedig – rövidebb akkumulátoridő mellett – jószívvel ajánlható az GeForce4 Ti 4200 Go.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés