Még tovább javítja az NVIDIA a Tegra 3-at

Az NVIDIA a Tegra 3-at az elmúlt év őszén mutatta be. A SoC-ból több verzió is létezik, melyek különböző fogyasztással és teljesítménnyel rendelkeznek az eltérő igényeket figyelembe véve. A Tegra 3-ból még csak úgynevezett T verzió érhető el, ami a tabletekbe optimalizált lapkát jelenti, de lesznek okostelefonokba készülő AP jelzésű verziók is. Ezek közül az AP37-es megoldás lesz a leggyorsabb, mely az alapokat tekintve megegyezik az eredeti lapkával, de magasabb órajelen fog működni a négy darab processzormag és az IGP.

Az AP30 és AP33-as verzió lényegében az aktuálisan elérhető T30-as modell IGP-jének a teljesítményét kínálja, de a processzormagok órajele rendre 1,2 és 1,4 GHz lesz. Az egy aktív mag melletti turbó az előbbi értékeket 100 MHz-cel tudja növelni. Mivel ultramobil termékekbe készülő lapkákról van szó, így a támogatott felbontás 1366x800 pixel. Az előbb említett modellek az első Tegra 3-as okostelefonokban tűnnek majd fel még a második negyedév folyamán, ám az NVIDIA készül egy még gyorsabb megoldással.

NVIDIA Tegra 3 SoC
NVIDIA Tegra 3 SoC

Az AP37-es modell processzormagjai már 1,5 és 1,7 GHz közötti órajelen működnek, emellett az IGP teljesítménye is 25%-kal nő. Ezt a vállalat szintén az órajel növelésével éri majd el. Nő azonban a támogatott felbontás is, méghozzá 1920x1080 pixelesre. Az NVIDIA valószínűleg úgy számol, hogy a csúcskategóriás okostelefonokban már idén elérhetők lesznek a Full HD-s panelek. Persze erre nem biztos, hogy érdemes fogadni, de a SoC oldaláról a támogatás adott lesz.

A lapka felépítése egyik AP modell esetében sem változik, így az NVIDIA továbbra is a TSMC 40 nm-es LPG technológiáját használja, noha az AP verzió minden esetben alacsonyabb fogyasztást jelent a T-s változatokhoz képest. A memóriavezérlő is marad 32 bites, amihez a gyártópartnerek 1066 MHz-es effektív órajelű LPDDR2 memóriát társíthatnak.

Az AP30-as és AP33-as Tegra 3 modellek gyakorlatilag a megjelenés küszöbén állnak, így heteken belül feltűnhet az első okostelefon az egyik lapkára építve. Az AP37-es verzió valamivel később jön, így várhatóan csak az év második felében épül majd rá termék.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés