Befutottak az első adatok a Tegra 4-ről

Az NVIDIA még az elmúlt év őszén mutatta be a Tegra 3-at, mely jelenleg a T30-as kódnevű lapka formájában van jelen a piacon. A SoC elsősorban a tabletekben kapott helyet, de készülnek felsőkategóriás okostelefonok is, melyek már az alacsonyabb fogyasztású T30s lapkát tartalmazzák. Utóbbi is négy darab processzormagot használ egy kiegészítőmag mellett, ám az órajel szempontjából a főmagok 1,2 GHz-en üzemelnek, míg ha csak egy főmag szükséges az adott feladathoz, akkor az órajel 1,3 GHz-re nőhet. Ez gyakorlatilag 100 MHz-es csökkenés az aktuális, tabletekbe szánt Tegra 3-hoz viszonyítva, de cserébe a fogyasztás alacsonyabb.

Készül még két T33-as kódnevű Tegra 3 is, melyek szintén a Kal-El kódnevű lapkára épülnek, de az órajelek szempontjából jobban el lesznek eresztve. Egy aktív főmag mellett 1,7 GHz-en, míg két főmag mellett 1,6 GHz-en működhetnek a termékek. Négy aktív főmagnál viszont különbségekkel lehet találkozni, ugyanis a T33-as modell órajele 1,6 GHz maradhat, míg a T33s verzió esetében ez az érték 1,3 GHz-re csökken. Természetesen az alacsonyabb órajel a maximális fogyasztásra van jó hatással, így a T33s esetében a teljes terhelés melletti energiaigény szorosan 4 watt körül marad, míg a T33-as változat fogyasztása a 4,5 wattot is megközelítheti.

A Tegra 3 mellett azonban sokkal érdekesebb a Wayne kódnevű fejlesztés, mely a Tegra 4 alapja lesz. Az első verzió a T40-es modell, mely várhatóan a 2013-as esztendő elejére készülhet el. Ez a lapka már 28 nm-es gyártástechnológiára épít, és az NVIDIA továbbviszi az úgynevezett Variable SMP architektúrát, amit újabban 4-PLUS-1 néven emleget a cég. Itt a szokásos felállásról van szó, vagyis a négy főmag mellett lesz egy kiegészítőmag, amely az energiatakarékosságért felel, ha nincs szükség komoly teljesítményre. A főmagok száma nem változik, így kiderült, hogy a T40-es lapkába négy darab ARM Cortex-A15-os processzormag kerül, melyek órajele 1,8 GHz lesz. A kiegészítőmagról még nincs információ, azt leszámítva, hogy lesz a rendszerben.

Az NVIDIA a T40 esetében elsősorban Windows 8-as tabletekben gondolkodik, de a következő év őszén érkezik az AP40-es verzió, mely a T40 okostelefonokba szánt, azaz alacsonyabb fogyasztású verziója lesz. A négy főmag órajele ez esetben 1,2 és 1,8 GHz között lehet az aktivitástól függően. Az AP40-nel párhuzamosan elkészül a T43 is, mely a T40 továbbfejlesztett változata 2 GHz-es magórajellel. Az előbb említett modellek mindegyike ugyanarra a lapkára épül, csak éppen más órajel-specifikációkkal és fogyasztási mutatókkal rendelkeznek, illetve nagyon valószínű, hogy az új generációs IGP is más teljesítményszintet képvisel az egyes modellekben.

A Wayne architektúra fejlesztései egy SP3X jelzésű lapkában teljesülnek ki. Utóbbi elsősorban okostelefonokban lesz hasznosítható, így az NVIDIA gondolt az Icera modemek integrálására. Lényegében ez lesz a Grey kódnevű SoC, ami négy darab ARM Cortex-A9-es processzormagot és egy kiegészítőmagot tartalmaz. A főmagok órajele 1,2 és 2 GHz között lehet, emellett fontos, hogy a lapka támogatja az LTE100 és a HSPA42 hálózatokat. Az Icera modemek egyébként még idén bekerülnek egy fejlesztésbe, de az a SoC inkább a Tegra 2 leszármazottjának lesz tekinthető, és a középkategóriás okostelefonok piacát célozza majd meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés