Hirdetés

Nyár végén érkezhetnek az új Xeon MP-k

Az AMD az utóbbi években leginkább a szerverpiacon tudta növelni részesedését az Intel kárára, így nem volt meglepő, hogy a nagyobbik chipgyártó elsőként a Woodcrest magra épülő szerverprocesszorokat dobta piacra az új Core mikroarchitektúrára alapozó lapkái közül. A Xeon 5100 széria tagjaiként megjelent modellek azonban csak egy- vagy kétprocesszoros rendszerek részeként alkalmazhatók, a NetBurst architektúra leváltására a többprocesszoros szerverek szegmensében valószínűleg 2007 közepéig kell várni.

A teljesítménybeli hátrány lefaragása érdekében azonban az Intel itt is frissíti kínálatát, a hongkongi HKEPC Hardware információja szerint augusztus 27-én kerülhet sor a Tulsa kódnevű Xeon MP chipek bejelentésére. A Tulsa a korábbi Paxville MP magos processzorokhoz hasonlóan a NetBurst-vonalat viszi tovább, és a Truland platform részét képezi.

A Tulsa két magból áll, és a Hyper-Threading támogatása révén összesen négy utasításszál kvázi egyidejű kezelésére képes, emellett a virtualizációt is támogatja. 1 MB közös másodszintű, továbbá maximum 16 MB közös harmadszintű gyorsítótárat tartalmaz, amire szükség is van, a Truland platform ugyanis két-két processzorfoglalat számára közös rendszerbuszt biztosít típustól függően 667 vagy 800 MHz órajellel, ami komoly sávszélesség-korlátot jelenthet. A 435 mm2 területű lapka több mint 1,3 milliárd tranzisztorból épül fel, ami természetesen a fogyasztásban is érezteti hatását: egy 3,4 GHz-en és 1,25 volt üzemfeszültségen hajtott processzor TDP-je 150 watt, de a 4 MB harmadszintű cache-sel szerelt változatok beérik 95 wattal is.

A Tulsa a piacon Xeon MP 7100 szériaként jelenik meg, 2,5 és 3,4 GHz közötti órajelen hajtott modelleket foglal magában, listaára nagytételes közvetlen rendelés esetén 865 és 3157 dollár között fog alakulni. A Tulsa kompatibilis a Truland-alapú rendszerekkel, számítási teljesítménye az Intel ígérete szerint legalább 1,4–1,8-szeres lesz a Paxville MP-hez képest. A modellcsalád részesedése a Xeon MP processzorok forgalmában az év végére meghaladhatja a 60 százalékot, a jövő év második negyedére pedig csaknem kizárólagossá válik.

A Truland platformot előreláthatólag csak 2007 harmadik negyedében váltja le a Caneland kódnevű platform, amely már a Core mikroarchitektúrára alapozó, négymagos processzort (Tigerton) foglal magában. A kisebb szerverekben korábban megjelent Bensley platformhoz hasonlóan a Caneland is külön rendszerbuszt rendel minden foglalathoz, mely ráadásul tovább gyorsul 1066 MHz-re. A memória-alrendszer FB-DIMM modulokból fog állni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés