Nyílt forráskódú lett az AMD memóriaelemzője

A Radeon Memory Visualizert a vállalat a Radeonokhoz tervezte, de a forráskód ismerete utat nyit a többi VGA támogatása előtt.

Majdnem egy éve már, hogy először írtunk a Radeon Memory Visualizer nevű fejlesztőeszközről, amelyet az AMD a nyár elején elérhetővé is tett. A memóriaelemző hasznát már az előbbi linkeken kielemeztük, de a működést tekintve az AMD csak a saját hardvereit ismeri, így érthető módon csak ezekre biztosított támogatást. Ez egy adott alkalmazás, memóriamenedzsmentjére vonatkozó általános problémáinak felderítésénél nem gond, de vannak specifikus helyzetek is, amikor egy hiba csak az egyik gyártót érinti, és ezekben az esetekben a Radeon Memory Visualizer csak a Radeonokon tudott segíteni.

Az AMD a Radeon Memory Visualizer 1.1-es verziója esetében úgy döntött, hogy az alábbi GitHub oldalon nyilvánosságra hozzák a forráskódot, amelyet MIT licenc keretében szabadon lehet módosítani. A vállalat ugyan továbbra is csak a saját hardvereire koncentrál, de ha a konkurensek úgy érzik, hogy beépítenék a támogatást az általuk fejlesztett grafikus vezérlőkre, akkor mostantól ezt megtehetik.

Mindez a fejlesztőknek nagy segítség lehet, hiszen egy iparági szintű támogatás mellett nem csak a Radeonokon tudják majd egyszerűen felderíteni a készülő programjuk specifikus, memóriamenedzsmentjére vonatkozó problémáit. Manapság a hardverek limitált profilozhatósága erősen rányomja a bélyegét az egyedi memóriamenedzsmentekre, és a legtöbb fejlesztő szimplán az AMD VMA (Vulkan Memory Allocator), vagy D3D12MA (DirectX 12 Memory Allocator) függvénykönyvtáraihoz nyúl, amelyek ugyan nagyon jól működnek a legtöbb Vulkan és DirectX 12 implementáción, de nem tekinthetők teljesítménycentrikus megoldásnak, olyat csak az adott videojáték-motort pontosan ismerve lehet írni. Persze sokaknak vállalható kompromisszum lemondani némi teljesítményről, cserébe az egész memóriamenedzsment problémája leegyszerűsödik egy előre megírt több ezer soros kód beépítésére, de gondolni kell azokra a fejlesztőkre is, akik ennél tovább szeretnének menni. Számukra az egyetlen lehetőség egy memóriaelemző, amivel pontos képet lehet kapni az adott VGA memóriájának tartalmáról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés