Odroid-U/U2 mini PC: nagy erő még kisebb házban

Az ARM-os éra beköszöntével egyre érdekesebb miniszámítógépek és fejlesztői platformok lettek elérhetőek a piacon. Az egyik ezek közül a sokat emlegetett Raspberry Pi, ami a maga árkategóriájában nem rossz, de ha valaki erősebb platformra vágyik, akkor más alternatíva után kell néznie, ami vélhetően drágább lesz. Alternatívára kiváló példát szolgáltatnak a Hardkernel termékei, aminek Odroid-X platformját már egy korábbi hírünkben bemutattunk. E gyártó viszont Odroid-U és Odroid-U2 név alatt most egy új, egyes fejlesztések szempontjából korlátozottabban használható (például nincs kamera interfész), de jóval kompaktabb méretű és költséghatékonyabb variánst mutatott be, ami árazás tekintetében sokkal közelebb áll a közkedvelt málnás megoldáshoz (Raspberry Pi).

Az Odriod-U/U2 platform alapja most is a Samsung Galaxy S III-ból vagy a Samsung Galaxy Note II-ből ismert 1,4 GHz-es, négymagos Samsung Exynos 4412 SoC, ami tartalmazza az MP4-es konfigurációban dolgozó Mali-400-as IGP-t. A lapka mellé a gyártó 1 GB LPDDR2 memóriát, 10/100 Ethernetet, két USB portot, egy micro USB-t, micro SD/SDHC kártyaolvasót, micro HDMI képkimenetet és egy 3,5 mm-es hangkimenetet kínál – és mindez elfér egy 48 x 52 mm alapterületű nyomtatott áramköri lapon.

Az adatok tárolására nem áll rendelkezésre beépített tárolóhely, ez microSD szabványú kártyával oldható meg, vagy opcionálisan az olvasóba helyezhető, külön megvásárolható eMMC modullal, amiből 8, 16 és 64 GB-osat is kínál a cég. Az Odroid-X 5 volton 2 amperes tápellátást igényel, ami hagyományos USB-n keresztül nem megoldható, így ha a vásárló másképp nem tudja beüzemelni, egy tápegységet is vásárolnia kell. Utóbbi sajnos nem része a csomagnak, nem úgy, mint a passzív hűtőként is funkcionáló alumínium házikó.


[+]

A legfontosabb viszont az árazás: az Android 4.x és Ubuntu 12.10 támogatással érkező Odroid-U-ért a gyártó 69 dollárt kér (plusz szállítás), míg az emelt órajelű, 1,7 GHz-es SoC-cal és 2 GB RAM-mal felszerelt kiadásért 89 dollárt kell letenni az asztalra. Összehasonlításul a Raspberry jobban felszerelt változata 35 dollárt kóstál, aminek kétszereséért egy sokkal erősebb hardverhez juthat a vásárló.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés